Hírek

2017.01.18. 08:09

Két kölcsön fejenként

Kevesebben maradtak el tavaly a hiteltörlesztéseikkel, mint egy évvel korábban – derült ki a központi hitelinformációs rendszerben (KHR) nyilvántartott lakossági adatokból. A tendencia javulása azért is fontos, mert korábban folyamatosan emelkedtek ezek a mutatók.

BAMA

December végén 2,119 millió olyan hitelszerződést tartottak számon a központi hitelinformációs rendszerben, amit törlesztési elmaradás terhelt. Ez százezerrel kevesebb feketelistás kölcsönt jelent, mint egy évvel korábban. A csökkenés nem jelentős, de a változás biztató, ugyanis korábban, 2012 óta folyamatosan emelkedett a nem teljesítő hitelek száma.

A hitelfelvételi kedv fokozatos visszatérését jelzi, hogy egyre több kölcsönszerződést kötnek: tavaly 176 ezerrel több szerepelt a rendszerben, mint egy évvel korábban. A lakossági nyilvántartásban – amelyben már a rendesen fizető adósok is szerepelnek – 44 ezerrel több magánszemélyt jegyeztek, mint 2015-ben, s ezzel számuk már majdnem elérte az ötmilliót.

Még biztatóbbak az adatok, ha megfigyeljük, hogy ennek az ötmillió embernek eddig összesen 9,487 millió – részben még aktív, részben már megszűnt, vagyis rendezett – hitelszerződését jegyezte a KHR. Ez azt jelenti, fejenként átlagosan két kölcsönfelvétel jut minden magánszemélyre, aki szerepel a rendszerben. Mindez együtt jár a negatív adóslista rövidülésével is, ami pozitív fejlemény.

Szakértők felhívják a figyelmet, hogy javult a hitelezési helyzet a bankoknál is: tavaly szeptemberben – ezek jelenleg a legfrissebb elérhető adatok – a Magyar Nemzeti Bank összesítése alapján a lakossági kölcsönszerződések 15,8 százaléka volt 90 napnál hosszabb késedelemben. Ennél is fontosabb adat, hogy a teljes lakossági kihelyezés 70 százaléka rendben teljesített.

Tudta-e?

A központi hitelinformációs rendszer (KHR) a bankok által működtetett adatbázis, amelynek segítségével megosztják egymás között ügyfeleik hiteladatait azzal a céllal, hogy információval lássák el egymást a hitelbírálathoz, megkönnyítsék a jó hitelmúltú adósoknak a kölcsönhöz jutást, és megvédjék ügyfeleiket a túlzott eladósodástól. A nyilvántartott adatok kezelésének célja „a hitelképesség megalapozottabb megítélése,
a felelős hitelezés feltételei teljesítésének és a hitelezési kockázat csökkentésének előmozdítása az adósok és a referencia-adat-szolgáltatók biztonságának érdekében”.

Negatív tartomány

A negatív lakossági KHR-listára – ami a korábbi BAR-lista megfelelője – azok az ügyfelek kerülnek fel, akik a hitelkötelezettségeiknek a mindenkori minimálbért meghaladó mértékben, folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tesznek eleget. A két feltételnek egyszerre kell teljesülnie.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!