Hírek

2017.01.23. 08:43

Orron át gyorsíthatjuk a gyógyulást

Életünk minden pillanatában velünk vannak. Észre sem vesszük, de egy illat ­miatt találunk vonzónak egy embert, vagy szorul össze a gyomrunk egy orvosi rendelőben. És akár gyógyulni is lehet a segítségükkel.

Fábos Erika

„A szaglószervünk mindössze egy-két centi helyet foglal el az orrüregben, mégis mintegy 100 millió szaglósejtet működtet – magyarázta Zólyomi Zsolt parfümőr. – Ez az egyetlen olyan érzékszervi működésünk, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal. A szagingerekkel szemben tehát védtelenek vagyunk, mivel közvetlenül az agy legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak, és jelentősen képesek befolyásolni az életműködésünket, viselkedésünket, érzelmeinket, hangulatunkat. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az ember a szaglásán keresztül befolyásolható a legkönnyebben és szinte észrevétlenül. Innen ered, hogy megfelelő tudás birtokában tudományos, terápiás és gyógyító céllal is fel lehet használni az illatokat.”

Zólyomi Zsolt azt mondja, ő nem úgy tartja számon a szagokat és illatokat, mint más és nem is úgy, hogy jók vagy rosszak. Neki ugyanis a szagok és illatok információt jelentenek. Arra, hogy az orra egészen különösen érzékeny, már gyerekkorában felfigyelt. Az viszont, hogy az illatokhoz tudomány és egy egész iparág is tartozik, csak a gimnáziumi éveiben vált világossá számára. Azóta elvégezte a világ leghíresebb parfümakadémiáját Franciaországban, ma pedig ott tart, hogy nem csupán világmárkák számára fejleszt új illatokat, hanem megrendelésre saját kreációt is készít. Persze a legizgalmasabb számára az, ha sikerül valóban az orruknál fogva vezetnie az embereket, vagy ha rászorulókon segíthet a tudásával.

„Nemcsak a luxusparfümök csillogó világában használom a tudásomat. Gyerekeknek, enyhe szellemi sérülteknek, idősek otthonában nagyon öreg embereknek, vagy vakoknak és gyengén látóknak is igyekszem segíteni. Nekik illatterápiás foglalkozásokat tartok, sőt egy megfelelő illattal akár az amnéziát és a pszichés betegségeket is gyógyítani tudjuk, vagy mérgezések, illetve anyagcserezavarok illatának a felismerésével az orvosi diagnosztikát segíthetjük. Több kedves eset van, ami sikerélmény számomra. Például amikor Versailles-ban tanultam, felkerestem egy idősek otthonát. Arra kértem őket, mondják el egy-egy illatról, amit vittem, mi jut eszükbe.

Az idősek között volt egy 90 évesnél idősebb férfi, aki régóta nem kommunikált a környezetével. Az egyik illat nagyon megragadta, és egy idő után elkezdte mondani, hogy az jut róla eszébe, hogy egy istállóban ül, érzi a széna illatát és a tejét, mert a nagyapja éppen feji a tehenet. Kérdeztem, mekkora lehetett akkor, azt válaszolta, a nagyapja csizmaszáráig érhetett, tehát ez az emléke 90 év távlatából jött elő, és onnantól kezdve újra elkezdett mesélni, főleg régi dolgokat. De volt olyan esetem is, amikor egy autóbaleset után részleges amnéziája volt egy hölgynek és a férje kért segítséget. Elmondta, hogy tubarózsákkal volt feldíszítve a templom, amikor házasodtak, és egy ilyen illatkompozícióval nagyon sok régi emléket sikerült visszaszerezni.”

Klinikailag is igazolt tény, hogy vannak olyan illatok, amelyek csökkentik a félelmet, a stresszt, míg mások a fájdalomküszöbre vannak kedvező hatással. Ennek a parfümőr szerint számos esetben hasznát lehet venni. Több fogorvosi rendelőt is illatosított már annak érdekében, hogy jobban érezzék magukat ott a páciensek, de azt mondja, hogy betegek esetében is érdemes tudni, hogy gyorsíthatják a gyógyulást a biztonságot adó illatok.
Nagyon fontos, hogy amikor egy kisgyerek kórházba kerül, vigyenek be vele olyan takarót, ami az otthon illatát jelenti, illatosítsanak be az anyukája dezodorjával, parfümjével egy plüssállatot. Nagyon sokat segít. Persze ez nemcsak a gyerekekre igaz, a felnőttekre éppen ilyen hatása van a jól ismert szagoknak, illatoknak.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!