Hírek

2017.03.21. 09:10

Ausztria megvonná a szociális juttatást

Csak öt év után folyósítaná a külföldieknek a szociális támogatást Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter.

MW Központi Szerkesztőség

Beszámoltunk róla, hogy az Österreich című lap számában arról beszélt, ha valaki elveszti a munkáját, vissza kellene küldeni a származási országába vagy egy másik tagállamba, ahol munkát talál (sok munkanélküli magyar is megkapja az osztrák juttatásokat). Kurz javaslata szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák. A Kronen Zeitung adatai szerint 2014-óta 105 ezerről 170 ezerre nőtt az uniós országokból érkező munkavállalók száma.

Az osztrák külügyminiszter az EU egyik alapevét sértené meg, ha az európai uniós állampolgárokat megkülönböztetné az osztrákoktól – mondta el Lórodi László munkajogász tegnap az M1 csatornán. Emlékeztetett: az Európai Unióban nemcsak a szabad munkavállalás az egyik alapelv, hanem a szabad lakhelymegválasztás is, ezért szerinte nem lehet azt mondani, hogy „menjen haza az, aki elvesztette munkáját”.

Egyébként mint ahogy a szombati lapunkban közöltük: az Európai Bizottság nem járul hozzá ahhoz, hogy az osztrák vagy a német családi pótlék összegét csökkentsék, mert egy alacsonyabb árszintű országban, például Magyarországon él. Ezt Marianne Thyssen, a bizottság illetékes tagja jelentette ki azután, miután találkozott Varga Mihály miniszterrel. Hangsúlyozta: az a fair gyakorlat,  ha valaki egy adott országban fizet adót és járulékokat, akkor annak az országnak a polgárait megillető szociális juttatások járnak neki is.

Az biztos figyelmeztet: ha olyan intézkedéseket látnak, amelyek uniós jogba ütköznek, akkor Brüsszel eljárást indít az adott tagállam ellen.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!