Hírek

2017.03.23. 08:09

Az önkényuralmi jelkép a zavaró

„Blöff” – ezzel a szóval illette a Fidesz frakcióvezetője a TV2-ben azt a híresztelést, hogy visszalépnének a lex Heineken javaslattól, amely tiltaná az önkényuralmi jelképek kereskedelmi felhasználását. Kósa Lajos közölte, a témát megvitatták, döntés még nincs.

MW

A kérdés bonyolult, főleg nemzetközi jogilag tekintve, és inkább a célokat szerették volna kijelölni. Azt szeretnék elérni, hogy akár jópofának tartja valaki, akár nem, „se horogkeresztes pólót, se sarló-kalapácsos sört ne lehessen árulni”. Megteremtenék annak a lehetőségét, hogy a szabályozást nemzetközi fórumon is meg tudják védeni.

Hangsúlyozta, a józan ész szabályait be kell tartani, például a művészeti felhasználást, adott esetben egy kiállításon történő bemutatást meg kell engedni. Vannak olyan termékek is, amelyek a vörös csillagot nem önkényuralmi jelképként használják. Egy ásványvíz- és egy tornacipőmárkát említett (a San Pellegrino és a Converse márkára gondolhatott). Kiemelte, a Heineken 1951-ben egyszer már levette söréről a vörös csillagot, mert akkor önkényuralmi jelképként volt értékelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!