Hírek

2017.03.20. 08:30

Egyre népszerűbb a babakötvény

Magyarországon a lakosság kezében lévő állampapír–állomány több mint ötezermilliárd forint, tavaly csaknem 50 százalékos volt az állománynövekedés – mondta dr. Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke.

MW Központi Szerkesztőség

Hozzátette: a hozam- és tőkegaranciát tekintve elsődleges befektetési lehetőséget kínálnak az állampapírok, miután a magyar állam 100 százalékos garanciát vállal a kifizetésekre.

Az elnök arról is beszámolt, hogy a Magyar Államkincstár naponta átlagosan 1300 milliárd forint kezelésében vesz részt, csaknem egymillió ember illetményszámfejtését látja el, és több mint 13 ezer intézmény számláját vezeti.

A Magyar Államkincstár a lakossági állampapír-értékesítés második helyezettje lett a 2016-ban elért eredményei alapján, az első az OTP Bank Nyrt., a harmadik pedig az MKB Bank Zrt. lett. Külön felhívta a figyelmet a babakötvényre, amely csaknem 50 százalékos növekményt ért el a megnyitott számlák vonatkozásában. Mintegy 100 ezer babakötvény-tulajdonos van, akiknek 42 500 forint összegű életkezdési támogatás jár, valamint az éves megtakarítások után 10 százalék állami támogatást is kapnak, évi maximum 6 ezer forint összegben. Ez a kötvény infláció felett 3 százalékos hozamot nyújt, amit a kedvezményezett­ 18 éves korától mind­ lakásvásárlásra, mind továbbtanulásra felhasználhat.

Dancsó kiemelte: egyre többen használják az államkincstár mobil-, web- és telekincstár szolgáltatásait is. Az új feladatok közül kiemelte: január 1-jétől az agrár-vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatos kérelemkezelési és kifizetési feladatokat is az államkincstár látja el, a gazdáknak idén 35 milliárd forint támogatást juttattak.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!