Hírek

2017.03.10. 08:43

Fölényesen és tartósan vezet a Fidesz–KDNP

Továbbra is magasan a Fidesz–KDNP a legnépszerűbb párt.

MW Központi Szerkesztőség

A választási eredményhez legközelebb eső mérések átlaga alapján ráadásul 5 százalékkal erősebb (49 százalék) a 2014-es országgyűlési voksoláson elért listás eredményénél – derült ki a Közvéleménykutatók.hu portál Magyar Idők számára készített összegzéséből.

Egy most tartott választáson az egykori baloldali összefogás pártjai a voksok 25 százalékát (MSZP 16, DK 6, Együtt 2, Párbeszéd 1 százalék) szerezné meg, míg a Jobbik 18 százalékot érne el. Az olimpiaellenes aláírásgyűjtés ellenére a Momentum Mozgalom csak három cégnél érte el az 1 százalékos mérhetőségi szintet. A februári mérések átlagolt eredménye azt mutatja: a Fidesz–KDNP tábora jelenleg 29 százalékos a teljes felnőtt népesség körében, így közel 2,5 milliós szimpatizánsi körrel bír. A Republikon Intézet, a Nézőpont Intézet és a Századvég Alapítvány februári adatai alapján a Fidesz 30-33 százalékon áll ezen a bázison. Az Iránytű Intézet 29 százalékot mért a kormánypártoknak, a ZRI-Závecz Research 27, míg a Publicus Intézet csupán 23 százalékot.

E körben a Jobbik és az MSZP közti erőviszonyt tekintve továbbra is megosztottak a kutatások. Míg az Iránytű Intézet 6 százalékpontos Jobbik-előnyt mért (13 százalék a 7 százalékkal szemben), addig a Publicus februári mérése 3 százalékpontos MSZP-fölényt mutatott a Jobbikkal szemben. A szocialistáknak itt 13, míg a Jobbiknak 10 százalék a támogatottsága. A másik négy kutatócég mérési adatai e két szélső érték között helyezkednek el.

A DK – hasonlóan az LMP-hez – nagyjából 300-350 ezres szimpatizánsi bázissal rendelkezik.  

1–2 százalékok

Az Együtt 1-2 százalékos, míg a Párbeszéd, a Liberálisok és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 0-1 százalékos támogatói táborral rendelkeznek a teljes felnőtt népességen belül.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!