Hírek

2017.03.31. 21:03

Odafent is tovább száguld

Lassan tizenegy éve nincs közöttünk, de lehetetlen elfelejtenünk Puskás Ferencet, minden idők legnagyobb magyar labdarúgóját, az egyetemes futballtörténelem géniuszát, a valaha volt legeredményesebb európai válogatott góllövőt.

Ch. Gáll András

Hogyan is felejthetnénk el, amikor 90. születésnapja előestéjén kapott immár hivatalos diplomáciai képviseletet, alighanem egyetlenként szeretett sportága reprezentánsai közül!


Tegnap délután a Szent István-bazilika altemplomában megkoszorúzták a Száguldó Őrnagy sírját – aki már nem is őrnagy, hanem posztumusz dandártábornok, az utókor jogos, bár erősen megkésett elismeréseképpen –,majd a Városházán is megemlékeztek a legendás Öcsiről, s szűkebb pátriájában, a kispesti Bozsik-stadion­ban, a ma esti Honvéd–Ferencváros-rangadó előtt, valamint a felcsúti Pancho Arénában, a nevét viselő Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián is felidézik az 1927. április 1-jén született gólvágó emlékét. Talán az sem véletlen, hogy most nevezték ki Szöllősi Györgyöt, a Nemzeti Sport főszerkesztőjét „a magyar futball és a Puskás-ügyek” rendkívüli, meghatalmazott nagykövetévé.

Puskás – közeli barátainak, játékostársainak a Sváb, Spanyolországban Pancho – halála után 11 évvel végképp megkapta azt az elismerést, amit a magyar haza oly sokáig gyalázatos módon megtagadott tőle. Akinek a nevét a kommunista diktatúra, majd az összekacsintós puha elnyomás évtizedei alatt le sem lehetett írni, akinek a két BEK-döntőben szerzett négy, illetve három góljáról Magyarországon nem tudósítottak, akiről torzító és hazug tévéműsor próbálta elhitetni, hogy már magyarul sem tud, és nem emlékszik a világfutballt forradalmasító 1953-as londoni 6:3-ra. Ma már a labdarúgó-akadémián kívül a lebontott és a majdan megépülő nemzeti futballstadion őrzi a nevét, s 2009 óta az adott esztendő világszerte legszebbnek megválasztott gólját elismerő Puskás-díj, a FIFA hivatalos trófeája, amelyet Cristiano Ronaldótól Zlatan Ibrahimovicig megannyi világklasszis érdemelt ki.

Puskás emlékét nemcsak a ma már hálás Magyarország, hanem második hazája, ahol élete felét élte le, Spanyolország és szeretett klubja, a Real Madrid is őrzi – ugyancsak példás módon.

Négy éve Puskás-heteket tartottak Madridban, a felcsúti Puskás-intézet Puskás-ereklyéi és -trófeái kiállításával, a Bernabéu-sta­dion­ban konferenciát rendeztek életútjáról, örökségéről. Valdebebasban, a futballtör­té­nelem legeredményesebb klub­jának edzőközpontjában felavatták Puskás mellszobrát. Athénban – ahol a Panathinaikoszt edzőként BEK-döntőbe vezette – és Melbourne-ben – itt szintén eredményesen edzősködött – is áll a szobra, az Olimpiai Parkban, 16 ezer kilométerre az óhazától.

Attól az óhazától, amely méltóképpen tiszteleg nagy fia 90. születésnapján.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!