Hírek

2017.03.07. 08:53

Plusz egy évfolyam az óvoda és az iskola közt

A keddi köznevelési kerekasztal témája lesz a 9. évfolyam beillesztése az oktatási rendszerbe, és most kezdődik erről a szakmai egyeztetés – közölte tegnap az oktatásért felelős államtitkár.

MW Központi Szerkesztőség

Palkovics László elmondta, a kormány tervei szerint a plusz egy évfolyamot az óvoda és az általános iskola közé illesztenék, tehát az „alapozó szakaszban”, mintegy „előképzőként” épülne be, mindenesetre a szakmai vita erről is fog szólni, hova illesszék be a plusz egy évfolyamot.

Az államtitkár kitért arra, hogy a 9. évfolyam bevezetésének sokféle vetülete van. Ezek között említette a pénzügyi források emelését, a pedagóguslétszám növelését és a pedagógus-továbbképzés keretének emelését is. A 9. évfolyamot a 2019-es tanévtől vezetnék be.

Egyébként elindult a kormány internetes társadalmi konzultációja az iskolai kirándulások szabályainak módosításáról, amit a veronai, 16 halálos áldozatot követelő buszbaleset után kezdeményeztek. Palkovics szerint a kormánynak van tennivalója az iskolai buszos kirándulások biztonságát illetően.

Az első konzutációs kérdés a sofőrök egészségi állapotára vonatkozik: a jogszabályok megfelelően szigorúak-e e tekintetben. A második kérdés arról szól, hogy szükség van-e az iskolabuszok műszaki alkalmasságának a felülvizsgálatára. A harmadik pedig így szól: „Egyetért-e Ön azzal a felvetéssel, hogy a külföldi, többnapos, több országon áthaladó iskolai kirándulások esetében éjszaka 11 óra és hajnali 4 óra között autóbusszal ne lehessen diákokat szállítani?”

Az államtitkár kiemelte, jelenleg is folyik a vonatkozó szabályok áttekintése, a társadalmi konzultáció eredményét pedig természetesen figyelembe fogják venni a jogszabályok végleges kialakításakor.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!