Hírek

2017.03.22. 18:23

Terrortámadás történt a londoni parlamentnél

Kettős támadás rázta meg szerda délután London központját: egy késsel felszerelkezett autós embereket gázolt a Westminster-hídon, majd autójából kiszállva a parlament felé kezdett el rohanni, ahol a bejáratnál rátámadt egy rendőrre – írja a Híradó.hu.

forrás: Híradó.hu/MTI, fotó: CNN

Egy férfi több embert elgázolt a londoni Westminster-hídon, majd a kocsijából kiszállva egy konyhakéssel a kezében elindult a parlament épülete felé. A rendőrök csak a bejáratnál kapták el, ahol a férfi rátámadt az egyik rendőrre. A tiszt viszonzásul golyót eresztett a támadóba. 

A Scotland Yard esti tájékoztatása szerint négyen meghaltak és legalább húszan súlyosan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben.

Nem sokkal korábban olyan médiaértesülések is felmerültek, hogy a merénylethez használt járműben ketten ültek.
   
Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.
   
Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, és eközben megkéselte a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját, aki a helyszínen meghalt.
   
A fegyveres rendőri egység másik tagja lelőtte a támadót - mondta a Scotland Yard főparancsnok-helyettese.
   
Rowley hangsúlyozta: a parlament és környéke teljes rendőrségi zárlat alatt van, mert a Scotland Yard meg akar győződni arról, hogy nem készül újabb merénylet.
   
Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki; ő valószínűleg a gyalogosokat gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba.

A BBC értesülése szerint meghalt az a rendőr, akire a szerdai londoni merénylet elkövetője a brit parlament mellett rátámadt. A merénylőt lelőtték, ő is meghalt. A hídon elgázolt emberek közül ketten hunytak el.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] fotó: CNN.com
[/caption]

Bejelentették, hogy Theresa May brit kormányfőnek nem esett baja, biztonságban van, de azt nem fedték fel, hogy hol volt a merénylet idején. A rendőrség közlése szerint egyelőre nem tudni, mi volt a késelős merénylő indítéka.

A brit rendőrség  szerda délután közölte, hogy teljes körű terroristaellenes nyomozásba kezdett. Ezzel egy időben  bejelentették, hogy Theresa May kormányfő vezetésével összeült a brit kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportja (Cobra).

A római parlament felső- és alsóháza épületének környékét is lezárták a londoni merényletet követően, és szerda éjféltől a legmagasabb fokú biztonsági készültség lép életbe az olasz fővárosban a közelgő EU-csúcs, valamint Milánóban Ferenc pápa látogatása miatt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] fotó: NBC
[/caption]

A Temze partján álló óriáskerék, a London Eye több mint egy órára leállt, így a fülkékben ragadtak az emberek. Mindeközben a Buckingham palota védelmét is megszigorították, a parlamentnél pedig tűzszerészek tűntek fel – sokan újabb támadásoktól tartanak Londonban - adta hírül a Híradó.hu este.

A magyar kormány részvétét fejezi ki

A magyar kormány részvétét fejezi ki a londoni merénylet áldozatai családjának, és mielőbbi, gyors gyógyulást kíván a sérülteknek - tudatta a külügyi tárca szerda este az MTI-vel.

Közlésük szerint a hivatalos úton az Egyesült Államokban tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megdöbbenéssel értesült a londoni eseményekről.
   
Úgy fogalmaztak: az ilyen tragikus események is aláhúzzák annak fontosságát, hogy az európai politikában az európai emberek biztonságának garantálása első helyen kell, hogy szerepeljen.
   
"Növelni kell a terrorellenes küzdelem erőfeszítéseit, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy helyreállítsuk Európa biztonságát" - hangsúlyozták.

forrás: Híradó.hu/MTI, fotó: CNN fotó: CNN.com fotó: NBC -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!