Hírek

2017.04.21. 22:15

306 ezer forint lenne a plafon

A nemzeti védőnői szolgálat létrehozásával egy időben a védőnőkre is kiterjesztené a kormány az egészségügyi bértáblát.

MW Központi Szerkesztőség

A lépéssel a diplomás szakemberek fizetése nem maradna el az azonos végzettségű, de más területen dolgozó kollégáikétól – mondta az Emmi a Világgazdaságnak.

A védőnők jelenleg a közalkalmazotti bértábla alapján kapják a fizetésüket, viszont ha az egészségügyi bértábla alá tartoznának, az óriási béremelést is hozna nekik. Márciusban több mint 600 védőnő küldött levelet a közjogi méltóságoknak, amelyben megírták, hogy diszkriminatívnak tartják a fizetésüket. A közalkalmazotti bértábla alapján ugyanis a védőnők kezdő fizetése bruttó 122 ezer forint, amit a garantált bérminimum bevezetésével 161 ezer forintra korrigáltak. Ezzel viszont a pályakezdő és a húsz éve pályán lévő védőnő alapbére megegyezik. Selmeczi Gab­riella, a parlament népjóléti bizottságának elnöke ezután kért személyes találkozót a védőnőktől.

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke példaként említette: a védőnők 89 százaléka a helyi önkormányzatok alkalmazásában áll, közalkalmazottként látja el a munkáját. De van, aki egyéni vállalkozóként, más gazdasági társaság alkalmazottjaként dolgozik, és van olyan is, aki egyházi intézménytől kapja a fizetését. A legtöbbet kereső védőnő bére ma 216 ezer forint, ha ezentúl az egészségügyi bértábla alapján számolnák a bérüket, akkor a pályakezdők alapbére 196 ezer forint lenne, míg a plafonnál 306 ezer forint.

Az Emmi jelezte: még egyeztetés alatt van a bérek átstrukturálása, konkrétumokat még nem tudnak mondani. Egyúttal emlékeztet rá: a tavaly elfogadott adótörvények lehetőséget biztosítanak az önkormányzatoknak, hogy iparűzésiadó-mentességet adjanak a háziorvosoknak, házi gyermekorvosoknak, fogorvosoknak és védőnőknek.

Felhívta a figyelmet az Emmi, hogy tavaly 14 milliárd forintot kaptak az alapellátásban dolgozók, ami a védőnők esetében havonta 30-35 ezer forint bevételnövekedést jelentett.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik