Hírek

2017.04.26. 09:32

A termelő jobban járt

Az agrár- és a vidékfejlesztési intézkedésekre összességében 647,3 milliárd forintot fordítottak 2016-ban itthon.

D.Z.

Ez 145 milliárddal maradt el az előző évitől. (81,9 százaléka, vagyis 530,4 milliárd forint EU-forrásból származott.) A csökkenés a vidékfejlesztési programokra folyósított mintegy 255 milliárd forinttal kisebb támogatási összegnek tulajdonítható – derült ki az Agrárgazdasági Kutatóintézet friss kimutatásából. A piaci és egyéb támogatások keretében kifizetett összeg is kevesebb lett mintegy három­milliárddal. A csökkenés hátterében itt is az agrárpiaci támogatások, azon belül is a borászati ágazat dotációjának mérséklődése áll, míg az egyéb EU-támogatást kiegészítő források érdemben nem változtak – írja a Világgazdaság.

Ezzel ellentétben a közvetlen termelői támogatásokra az eddigieknél nagyobb összegben teljesültek előlegkifizetések az év végén. Így a tavaly folyósított 486,7 milliárd forint támogatás több mint 100 milliárd forinttal haladta meg az előző évi közvetlen kifizetések összegét.

A nemzeti támogatások is bővültek, összességében 10,3 milliárddal. Ezen a jogcímein együttesen 98,7 milliárd forint dotációban részesültek tavaly
a kedvezményezettek.

Az állattartó, illetve -tenyésztő gazdák 126,7 milliárd forint támogatást kaptak 2016-ban, ez az előző évihez képest 32,2 milliárd forinttal volt kevesebb. A 2015. évihez képest a szántóföldi növénytermesztési ágazat 86,6 milliárd forinttal több, 421,2 milliárd forint támogatásban részesült tavaly. Éves alapon a kertészeti ágazatba mintegy 18 milliárddal kevesebb, 30,4 milliárd forint támogatási összeg folyt be.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!