Hírek

2017.04.07. 09:20

Bűncselekmény visszatekerni a személygépkocsi kilométer-számlálóját

Egy használtautó-kereskedésben vettem az autómat 4 hónapja. A kilométeróra szerint 164 ezer kilométer volt az autóban, ami laikusként nekem hitelesnek is tűnt.

MW Központi Szerkesztőség

A napokban nem indult el a kocsim, a szerelőtől megtudtam, valószínűleg jócskán visszatekerték a kilométerórát. Mit tehetek? Hova forduljak?

Hosszú évek óta sokan élnek vissza azzal, hogy visszatekerik a használt autókban a kilométerórát, mert így könnyebb eladni a kedvezőbb színben feltüntetett járművet.

A 2013. július 1-től hatályos büntető törvénykönyv szerint azonban már bűncselekmény a gépjármű kilométer-számlálójának visszatekerésre, ami akár 1 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Néhány éve az okmányirodák már csak olyan adásvételi szerződést fogadnak el a gépjármű átírásakor, melyen az eladó és a vevő aláírásával hitelesíti a pillanatnyi kilométeróra-állást. Az óraállást a műszaki vizsgák alkalmával is rögzíteni kell.

Az adatok az Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalába kerülnek, ahonnan bárki visszamenőleg lekérdezheti őket. Sajnos a szigorú törvények sem tudják egyelőre maradéktalanul kiküszöbölni a csalás lehetőségét. Mindenképpen érdemes jogorvoslatot kérnie, akár a Magyar Autóklub jogi tanácsadó szolgálatát is megkeresheti segítségnyújtásért.

MW Központi Szerkesztőség -->

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik