Hírek

2017.04.20. 09:01

Erősen indított a lakáspiac

Erőteljesen nőtt az eladott lakások száma az első negyedévben, Budapesten 10–25 millió forint közötti, vidéken 10 millió forint alatti áron keltek el a használt lakások. Főképp lakás­vásárlásra és lakásfelújításra vesznek fel kölcsönt.

MW Központi Szerkesztőség

Kiemelkedően sok – nagyjából 36-38 ezer – lakás-adásvételi szerződést kötöttek az év első három hónapjában. Az Otthon Centrum szerint ez erőteljes növekedést jelez, hisz 2015-ben 130 ezer, tavaly pedig 150 ezer lakás lelt új gazdára. Az éves teljesítményt főként a második és a harmadik negyedév eladásai határozzák meg, ezért biztató, hogy idén már
a tavaszi szezon előtt sok tranzakció történt.


A legtöbb adásvétel

A piac továbbra is nagyon koncentrált: 2017 első három hónapjában főként Budapesten és a fővárosi agglomerációban, Nyugat-Magyarországon, a Balaton menti településeken és a nagyobb vidéki városokban vásárolták
a lakásokat. Budapest továbbra is kiemelkedő, de csökkenő részesedéssel rendelkezik: a KSH első negyedéves adatai szerint 2014 és 2016 között
a tranzakciók aránya az összes adás­vételen belül 31,5 százalékról 27,6 százalékra csökkent.

Az év első három hónapjában Budapesten a használt lakások kétharmada 10–25 millió, az új építésűek 60 százaléka pedig 20-40 millió forint közötti áron kelt el, s az értékesített új és a használt lakásoknak közel a fele egyaránt 50 négyzetméter alatti volt. Az összes eladáson belül Buda­pesten volt a legnagyobb az eladott új lakások aránya,16 százalékot tettek ki.


Vidéki árhelyzet

A használt ingatlanok 45 százaléka 10 milliónál olcsóbban, míg az új lakások nagyobb része 10–25 millió forint közötti áron kelt el vidéken. Az új lakások részaránya az összes tranzakción belül mindössze 10 százalék volt.
Budapesten a használt társasházi lakások négyzetméterára 250–580 ezer forint között alakult, a legtöbb kerületben 5–30 százalékkal drágultak 2016 ugyanezen időszakához képest. A vidéki megyei jogú városokban a társas­házi lakások átlagos értéke 120–320 ezer fo­­rint/négyzetméter között mozgott, a lakásárak az elmúlt évhez képest 5-25 százalékkal nőttek.


Keresett panelek

A panellakások piaca is elég jól megy: a legdrágább lakások 350 ezer forint/négyzetméter áron keltek el a fővárosban, azaz 10-15 százalékkal drágábban, mint tavaly ilyenkor. A vidéki központokban a panellakások legmagasabb négyzetméterenkénti ára 250 ezer forint körül alakult.
A családi házak négyzetméterára Budapesten 250–500 ezer, míg a vidéki városokban 100–250 ezer forint között mozgott az első negyedévben.


Festenek, tapétáznak, hőszigetelnek

A lakásvásárlás után a lakásfelújítás a legelfogadottabb hitelcél Magyar­országon, derül ki a CIB Bank megbízásából készített reprezentatív kutatásban. Eszerint a megkérdezettek 73 százaléka véli úgy, hogy felelősségteljes döntés lakás vásárlásához hitelt felvenni, és 58 százalék gondolja ugyanezt a felújítás esetében is.

A válaszadók 91 százaléka a múltban már végzett lakásfelújítást, és közel ugyanennyien terveznek ilyen munkálatokat a jövőben is. A legtöbben – a válaszadók 83 százaléka – festenének vagy tapétáznának, de sokan vágnának bele a nagyobb háztartási gépek, bútorok cseréjébe, illetve a konyha, fürdőszoba felújításába is. Fűtés-korszerűsítésre a megkérdezettek 60 százaléka készül, míg hőszigetelést 50 százalékuk tervez.

A lakásfelújítások átlagos költségvetése 670 ezer forint körül alakul. A megkérdezettek 25 százaléka hitelt is igénybe vesz. A kutatás szerint a hitelt felvevők többet, közel egymillió forintot fordítanak a felújításra: átlagosan 685 ezer forintot igényelnek a banktól, és 30 százalékos saját erővel rendelkeznek.

Egyre többen élnek a személyihitel-felvétellel

A CIB Bank tapasztalatai szerint a személyi kölcsönként felvett összeg folyamatosan nő: a két évvel ezelőtti 800 ezer forinthoz képest ma már 1,3 millió forint. Az ügyfelek negyede a maximálisan rendelkezésre álló, hétéves futamidőt választja. A CIB Bank közlése szerint a kezdődő lakásfelújítások miatt a következő hónapokban várhatóan tovább nő a kereslet a személyi kölcsönök iránt.

A magyarországi piacnak sikerült túlszárnyalnia a tavalyi, több mint 200 milliárd forintnyi új kihelyezést is. Ezt támogatja a kedvező makrogazdasági környezet, a háztartások növekvő fogyasztási kedve, az emelkedő bérszínvonal és a változatlanul alacsony kamatkörnyezet is.

Címkék#Hírkereső
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!