Hírek

2017.04.25. 09:34

Senki ne adjon ki információkat!

Csalók próbálják megszerezni az adófizetők bankkártyaadatait, az ismeretlenek adóvisszatérítést ígérnek a hivatal nevében, és előfordulhat, hogy bankok nevében kérnek adatokat.

MW Központi Szerkesztőség

Fontos pénzügyi adatokat próbálnak egyesek kicsalni az adófizetőktől az adóhivatal (NAV) nevével visszaélve. – Az utóbbi időben több jelzés is érkezett, hogy ismeretlenek telefonon keresnek meg magánszemélyeket – mondta a Magyar Időknek az eset kapcsán Leopold Róbert, a NAV szóvivője.

A telefonáló NAV-osnak adja ki magát, és adóvisszatérítést helyez kilátásba, ha a felhívott személy megadja a bankszámlaszámát, bankkártyája különféle adatait.

– Csalási kísérletről van szó – húzta alá a szóvivő. Hozzátette: – Az adóhivatal telefonon soha nem értesíti az adózókat a túlfizetésükről, így ilyen formában nem is kér el bankszámlával, bankkártyával kapcsolatos bizalmas információkat.


Visszaélnek a NAV nevével

A NAV csak két módon tájékoztatja az ügyfeleket: vagy az ügyfélkapun keresztül küld hivatalos értesítést a kelleténél nagyobb adóbefizetésről, vagy postai úton juttatja el a címzettnek az úgynevezett folyószámla-kivonatot. – Az ügyfél semmiképpen se adja meg adatait a telefonálóknak, azok ugyanis nem a NAV munkatársai – nyomatékosította – Leopold Róbert. Hozzátette, azt is: ha valaki kétes megkeresést kap, rögtön tegyen bejelentést az esetről az adóhatóságnál.

Idén ez már a második olyan hullám, amikor a NAV nevével visszaélve próbálkoznak meg némelyek pénzügyi adatokat megszerezni a gyanútlan polgároktól. A legutóbbi efféle kísérletet februárban jegyezték fel. Akkor is banki adatokra hajtottak a csalók, és akkor is valamilyen túlfizetés visszatérítésével kecsegtették az érintetteket. De annak idején nem telefonon, hanem elektronikus üzenetben keresték meg az adófizetőket, egy internetes oldalra irányítva őket, azt a látszatot keltve, hogy különféle adatok megadásával visszaigényelhetik – a valóságban egyébként nem létező – adótöbbletüket. Az internetes oldal hasonlított a hatóság honlapjára, de ez pusztán a megtévesztést szolgálta.


„Gratulálunk, ön sok
pénzt nyert...”

Nem csak a NAV nevében próbálnak bizalmas adatokat kicsalni az ügyfelektől, egyre több az olyan telefonhívás is, amelyben valamelyik bank nevében jelentkeznek be a csalók. Gratulálnak a „szerencsés nyereményhez”, és azt mondják a bűnözők, hogy valamelyik pénzintézethez tartozó nagy összegű bankkártyát sorsoltak ki és az átvételhez szükség van a személyes adatokra. Ekkor próbálnak minél több bizalmas információt megszerezni, aminek alapján a későbbiekben megcsapolják az áldozat bankszámláját.

A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának figyelmeztetése szerint a pénzfelvevő automaták is kedvelt célpontjai a tolvajoknak. Például ismert módszer, hogy a bankkártya lemásolásához a kártyanyílás elé egy pici olvasót szerelnek, amely az automata eredeti nyílásával teljesen megegyező szerkezet, így nem tűnik fel senkinek. Az ATM környékén elhelyezett apró kamera segítségével pedig a PIN-kódot tudják ellesni. A jegybank szerint utcai automaták helyett inkább nagy bankfiókok bekamerázott belső terében vagy üzletközpontokban vegyünk fel pénzt.

12 kiló aranyat lefoglaltak Győzikétől

A 120 milliót érő, 12 kilónyi arany ékszert foglalt le a NAV Gáspár Győzőtől. A közismert bulvárszereplőnél költségvetési csalás miatt házkutatást tartottak. Gáspár a nyomozóknak azt állította, hogy lánya örökölte az ékszereket, ezért vannak a széfjében. A Ripost bulvárlap azt írja, ez az indoklás nem érdekelte a NAV munkatársait, az ékszereket lefoglalták, és várhatóan ez lesz a fedezete annak a mintegy 20 milliós összegnek, amit be szerettek volna hajtani az énekesen.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik