Hírek

2017.04.03. 08:16

Védettséget érdemelne a medvehagyma

Ilyenkor tavasszal medvehagymalevelet kínálnak eladásra a közterületeken és a piacokon, ennek jelentős része jogosulatlan gyűjtésből, lopásból származik.

F.E.

Az ebből élők tavasszal gyakran lelőhelyeket tarolnak le, zavarják az élőhelyeket, szemetet hagynak maguk után a természetben, szedés közben pedig mindent, köztük a védett növényeket is letapossák vagy a medvehagymával együtt leszedik, lekaszálják. A medvehagyma illegális gyűjtése és árusítása évente százmilliókban mérhető hasznot hoz
a természetet károsítóknak.

„Ez azért is veszélyes, mert így az is előfordul, hogy más növények, például gyöngyvirág- vagy őszikikerics-levelek kerülnek a medvehagymalevelekhez, ami pedig mérgező – mondta Temesi Géza, az Országos Természetőr Egyesület elnöke. – Segítheti a felismerést, ha a levelet ujjaink között összedörzsöljuk: ha fokhagyma­szagot lehet érezni, biztosan medvehagymáról van szó, hiszen vadfokhagymának is nevezik.
Amennyiben nem tudjuk a növényt kétséget kizáróan azonosítani, ne gyűjtsük be, inkább megbízható forrásból vásároljuk meg. Ez minden gyógynövényre igaz.

A hazai gyógynövények között egyébként harminc védett és fokozottan védett fajta van. Ezek gyűjtése büntethető. Tisztában vagyunk azzal, hogy a védetté nyilvánítás a medvehagyma esetében nem a legjobb megoldás, de szigorításra mindenképpen szükség lenne, hogy a gyűjtők megértsék, a szabályok betartásával, a környezet tiszteletével védeniük kell a természeti értékeinket.”

Temesi Géza azt mondta:
a medvehagyma védetté nyilvánításának gondolata már többször felmerült. A körülöttünk lévő országokban már van, ahol tilos szedni, tőlünk szállítanak hozzájuk a begyűjtött termésből. Az értékes növény őrzése most az erdészeti szakszemélyzet és a természetvédelmi őrök feladata. Sajnos az ország azon térségeiben, ahol elterjedt és ahol nagy mennyiségekben gyűjtik a medvehagymát, eddig nem tudták eredményesen távol tartani
a természetrongálókat – azokat, akik a begyűjtés idején hajlamosak más védett erdei gyógynövényeket is letarolni.

Hasonlóan nincs hatékony fellépés a javarészt lopásból származó medvehagyma közterületen folytatott illegális árusításával szemben sem.
A gyűjtött medvehagyma élelmiszernek minősül, így az általános jelölési, nyomon követési követelmények ugyanúgy vonatkoznak rá, mint
a termesztett zöldségekre, gyümölcsökre. Ennek megfelelően fel kell tüntetni a gyűjtő vagy a forgalmazó nevét és címét, az áru megnevezését, az azonosítására alkalmas adatot, például a csomagolás vagy a szedés idejét. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy beazonosítható-e a gyűjtő vagy a forgalmazó, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk.

Vigyázat, csak két kilót szedhet!

A medvehagyma  – mint minden más, nem védett gyógynövény – állami erdőben egyéni szükségletre fejenként napi 2 kg-ig gyűjthető. Ez azonban kereskedelmi forgalomba hivatalosan nem hozható. Magán­erdőben mindennemű, állami erdőben a nagyobb mennyiségben való gyűjtéshez a tulajdonos írásbeli hozzájárulása szükséges. Védett természeti területen pedig a gyűjtés külön hatósági engedélyhez is kötött. Akinek nincs ilyen papírja, azt megbüntethetik.

Címkék#Hírkereső