Hírek

2017.07.06. 09:21

Drágább lesz a tejföl

Már a nyár végén emelhetik a tejföl árát, mivel a zsíros tejszín egy év alatt a triplájára drágult. A magyar tejek beltartalmi értéke csökkent, a hazai feldolgozók külföldről szerzik be a borsos árú tejszínt. Így kevesebb és drágább termékek kerülhetnek a boltokba.

MW Központi Szerkesztőség

Itthon a tejtermékek közül a tejföl a legnépszerűbb, az európai uniós átlag nyolcadát fogyasztjuk egy évben. Ráadásul ősszel megnő a kereslet a termék iránt, ami karácsonyig kitart. Idén egészen biztos, hogy mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki jó minőségű terméket szeretne vásárolni.

Az ok egyszerűen az, hogy az alapanyagául szolgáló zsíros tejszín ára egy év alatt az egekbe szökött az  uniós piacon. A 40 százalékos tejszínt tavaly májusban egy euróért vették, most 2,8 euróért.


A drágulás folytatódik, ősszel már a három eurót is meghaladhatja – mondta Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke a Magyar Időknek.


Mindez elég nehéz helyzetbe hozza a hazai feldolgozókat is: mivel itthon nagyon alacsony a tejek beltartalmi értéke, a gyártóknak külföldről kell beszerezniük a zsíros tejszínt. A magas árakat a magyar feldolgozók ősszel már nem tudnák kifizetni, ezért szerényebb lehet a kínálat.


A magyar gyártók arra ösztönöznék a hazai tehenészeket, hogy megfelelő takarmányozási rendszerrel növeljék meg a tej zsír- és fehérjetartalmát. Magyarországon a tej zsírtartalma csupán 3,6 százalék, míg Hollandiában eléri a 4,2 százalékot, Finnországban a 4,3 százalékot is meghaladja. A gazdák az alacsony felvásárlási ár miatt évekig nem akartak többet költeni a takarmányozásra. A kormány támogatásainak köszönhetően 2016-ban sikerült a 74 forintos tej literenkénti árát 92–94 forintra emelni, amit tovább emelnének a feldolgozók – mondta Mélykuti. Bíznak benne, hogy akár már ebben a hónapban el tudják indítani a tejáremelést.

Egyre többe kerülnek a tejtermékek

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet árinformációs rendszere szerint a tejtermékek drágulása már ma is kézzelfogható.
A magyar trappista sajt 31 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban. A 2,8 százalékos friss zacskós tej feldolgozói értékesítési ára 26 százalékkal, a 1,5 százalékos dobozos tejé pedig 25 százalékkal nőtt egy év alatt.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!