Helyi időjárás

2022.12.05. 08:00

Elcsendesül a szél hétfőre térségünkben

Hétfőn délelőtt a középső országrészben is legyengül a légmozgás.

Elég egy óvatlan pillanat, egy kis rés és megvan a baj.

Fotó: Ershov_Andrey

Kelet felé mozog a szórványos szemerkéléseket adó vastagabb felhősáv. Keleten borús, szemerkélős idő lesz jellemző, míg délnyugaton, majd a középső országrész felett is felszakadozhat átmenetileg a felhőzet. Késő délután, este azonban arrafelé is kialakulhatnak záporok.

Tovább emelkedhet a hőmérséklet, a délnyugati országrészben +10 fok feletti értékek is előfordulhatnak. Északkeleten ennél jóval hűvösebb marad az idő a szürke felhőzet és a szitálások miatt.
Éjjel újabb, ezúttal kiadósabb csapadékot hozó mediterrán ciklon érkezése valószínű DDNY felől. Vastagszik a felhőzet, majd a Dunántúlon, hajnalban pedig a Duna-Tisza közén várhatóak hevesebb záporok, pár órás intenzív eső. A Tisza vonalát, majd a Tiszántúlt a kora reggeli órákban érheti el a csapadékzóna.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
vasárnap délután 6,
hétfő reggel 4,
hétfő délután 9,
kedd reggel 5 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia 

Folytatódik a frontmentes, őszi-téli időjárás. A légköri változások nem befolyásolják számottevő mértékben szervezetünk működését. A hajnali fagy, illetve a párás levegő a krónikus ízületi megbetegedésben szenvedők tüneteit erősítheti, a beteg testrész fájdalma fokozódhat, illetve mozgástere beszűkülhet. Az érintett végtagok ébredés utáni alapos átmozgatása sokat javíthat a tüneteken. A párásság a krónikus légúti betegeknek sem kedvez, panaszaik és tüneteik felerősödhetnek. A párás levegő kifejezetten kedvez a légúti fertőzéssel járó megbetegedések terjedésének, ezért várhatóan megszaporodnak a légúti megbetegedések is. A borús idő negatív hatással lehet hangulatunkra, közérzetünkre, jellemző lehet a fáradékonyság, levertség. 

- Kedden a kelet felé haladó esőmező mögött, nyugaton felszakadozhat a felhőzet. Délelőtt a középső, délután a keleti térségben lehetnek intenzívebb esők. Az időközben érkező hidegfront hatására északkeleten, a hegyekben lehet halmazállapot váltás a gyengülő csapadékban.

Kattints a képre további részletekért! 

- Szerdán előreláthatólag frontmentes, de szürke, felhős idő lesz jellemző ködfoltokkal, kevés helyen elvékonyodó felhőtakaróval. Este, éjjel érheti el térségünket egy újabb esőket hozó ciklon.

Forrás: eumet.hu 

 

Címkék#időjárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!