Időjárás

2023.06.07. 08:00

Végre kisüt a nap Somogy felett

Záporok és zivatarok ma is lehetnek, de többségében a napsütés kapja a főszerepet.

Fotó: Masson

Szerdán már országszerte kisüt a nap. Délelőtt azonban még a felhők lesznek túlsúlyban, de fokozatosan vékonyodik, szakadozik, helyenként már egyre hosszabb időszakokra ekkor is kisüt a nap. Délután tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, és a délután második felében, az ország legnagyobb részén döntően már napos időben lehet részünk.
Emellett azonban szórványosan számítani lehet kisebb esőkre, záporesőkre, főként délután helyenként zivatarra.


Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet a szél, zivatarmentes környezetben viszont gyenge marad a légmozgás.
Kellemesen, bőven 20 fok fölött alakul a maximum hőmérséklet, délen a 25 fokot is meghaladhatja.
Éjszaka alapvetően csillagfényes idő ígérkezik, hajnalban nyugaton felhősödéssel. Legfeljebb elvétve fordulhat elő egy-egy rövid zápor, esetleg zivatar.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
szerda reggel 15,
szerda délután 22,
csütörtök reggel 14 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A melegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus). A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet és a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. Forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Csütörtökön, pénteken is térségünkben marad a labilis légköri helyzetet okozó sekély ciklon. Jellemzően erősen, időnként szakadozottabban felhős égbolt mellett, inkább csak időszakos napsütésre van kilátás. Naposabb időszakokban kifejezetten fülledté válik a levegő, és jellemzően 25 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Gyakoriak lesznek az esők, a szórványosan kialakuló záporok, néhol felhőszakadással, kisméretű jéggel kísért zivatarok. A csapadék eloszlása igen szeszélyes lesz, lehetnek olyan helyek, amik kimaradnak a csapadékból, viszont olyanok is, ahol akár rövid idő alatt, egy havi csapadékmennyiség lehullik.

Forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!