nyaralóknak

2017.08.19. 07:27

Szombaton a fél országban hőségriadó

A fél országra szombatra figyelmeztetést adott ki a hőség miatt a meteorológiai szolgálat. Estére viszont északnyugaton lehűl a levegő. Az Adrián tovább tombol a nyár.

Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Szombaton 25, 27 fok körüli átlaghőmérséklet valószínű. A Dunántúl északnyugati felén azonban már csak 25 Celsius-fok alatti meleget jósol a meteorológiai szolgálat.

A nap folyamán északnyugat felől markáns hidegfront éri el a Kárpát-medencét, amelynek hatására a délutáni órákban nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt az ország északnyugati és délkeleti részei között. Északnyugaton már csak 30 fok alatti csúcshőmérsékletekre lehet számítani, míg keleten továbbra is marad a meleg, viszonylag száraz idő: nagyrészt 31-36 fok között alakulnak a maximumok. Késő estére többnyire 21-26, északnyugaton 16-20 fokig hűl le a levegő.

A hidegfront hatására a estétől nyugat, északnyugat felől egy nagyobb kiterjedésű csapadékzóna alakulhat ki intenzív záporokkal, néhol zivatarral, lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadékkal, de heves zivatar nem valószínű.

Vasárnap, az állami ünnepen kezdetben a Dunántúlon, majd a középső területeken, délután a Dunától keletre is eső, zápor, egy-egy zivatar várható, este főként a Tiszántúlon eshet még többfelé. Jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. Emellett sokfelé erős, a Nyugat-Dunántúlon és zivatar környékén viharos lehet a szél. A leghidegebb órákban 14-20 fok lehet. Napközben 18-25 fokig melegszik a levegő (a tartósan borult, csapadékos helyeken lesz a leghűvösebb, a Tiszántúl keleti felén pedig még 25 fok fölé melegedhet a levegő).

Vizeink hőmérséklete

A Balaton 25,9; a Fertő 24; a Szelidi-tó 24,5; a Lupa-tavak 24,8; a Velencei-tó 26; a Tisza-tó 25,8 fokos.

A Duna hőmérséklete Komáromnál 20,6, Esztergomnál 20,9; Budapestnél 21,7; Dunaújvárosnál 21,8; Bajánál és Mohácsnál 22,5 fok.

A Tiszán mérhető hőmérsékletek: Tiszabecs 23,4; Tokaj 25,4, Szolnok 20,8, Szeged 25,6 fok.

Az Adrián szombaton is meleg lesz, 30-33 fokig emelkedik a hőmérséklet, eső estére a tengerpart északi részein várható. A tenger vize 25-26 fok között változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!