Kék hírek, bulvár

2007.02.18. 20:40

Megvannak a móri mészárosok?

Meg nem erősített, de nem is cáfolt hírek szerint két olyan személyt is elfogtak, akik kapcsolatba hozhatók a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablással.

Szakács Árpád

Elfogták a veszprémi postásgyilkossággal és a 2002-es, nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlással kapcsolatba hozott személyt a hét végén. A HavariaPress információi szerint a férfit szombaton a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) budapesti Aradi utcai épületében hallgatták ki. Az elé tárt bizonyítékok hatására megtört és bevallotta, hogy a postásgyilkosság mellett részt vett a móri mészárlásban.

A férfi a gyanú szerint emellett összesen hat postást rabolt ki. Sajtóértesülések szerint egyik tettestársát is elárulta, akit vasárnap délelőtt szintén őrizetbe vettek a nyomozók. Lapzártánkig az NNI nem nyilatkozott az ügyben, de nem is cáfolta a napvilágra került részleteket.

A kihallgatással párhuzamosan a gyanúsított tatabányai lakásán tartottak minden részletre kiterjedő házkutatást a nyomozók. A magányosan tevékenykedő fegyveres rabló a Veszprém–Győr–Tatabánya háromszögben hajtotta végre támadásait, magát a feltételezések szerint általában rendőrnek adta ki. A tettes fantomképét már évekkel ezelőtt közreadták, és többmilliós nyomravezetői díjat is kitűztek. Egy szoborfej is készült a tettesről, a nyomravezetői díj összegét tízmillió forintra emelték. Már korábban feltételezték, hogy az elkövető Tatabányához kötődhet.

Egy hónapja a nyomozók már bejelentették, hogy összefüggést találtak a veszprémi gyilkosság és a móri vérengzés között. Decemberben ugyanis a Tatabánya melletti tarjáni erdőben találtak több csomagot, amelyben fegyverek és lőszerhüvelyek voltak. Kiderült, hogy a lőszereket két AP típusú pisztolyból lőtték ki, az egyik lövedéket Móron, a másikat pedig a veszprémi postás lelövésénél használták.

A magyar igazságszolgáltatás újkori történelmének legnagyobb jogi tévedése?

Kaiser Ede és Hajdú László már évek óta töltik börtönbüntetésüket a móri mészárlásért, a mostani vallomás azonban új helyzetet teremt. Kaisert jogerősen már tényleges életfogytiglanra ítélték. A bíróság azt állapította meg, hogy ő állt a bank ajtajában a rablás idején, és két lövést is leadott. Társát, Hajdú Lászlót korábban a fegyverek beszerzésével és az előkészületekben való közreműködéssel vádolták, és elsőfokon 15 évre ítélték. A másodfokú bíróság azonban új eljárást rendelt el, a 2006 júniusában újraindult per vádiratában már az szerepel, hogy Hajdú lőtte le a nyolc embert. Ha a megdönthetetlen tárgyi bizonyítékok összevetése után kiderül, hogy a mészárlást a veszprémi postásgyilkos és most elfogott társa követte el, akkor ez lesz a magyar igazságszolgáltatás újkori történelmének legnagyobb jogi tévedése – áll a HavariaPress elemzésében.


A nyomozás során felmerült az is, hogy a keresett férfi korábban maga is rendőr vagy határőr volt. Ezt a gyanút erősítették a rendőri fellépéssel elkövetett rablások körülményei, de a lőkészsége is azt valószínűsítette, hogy komoly rendvédelmi kiképzésben lehetett része. Bekérték a fegyveres testületek kimutatását a személyleírásnak megfelelő kollégáik szabadságolási adatairól, s a beérkező adatokat számítógéppel vetették össze a bűncselekmények időpontjaival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!