Kék hírek, bulvár

2007.06.21. 06:40

Fémtolvajt fogtak a határőrök

Se gyalog, se autóval, se éjjel, se nappal nem érezhetik jól magukat a bőrükben a bűnözők Zákány környékén.Hegedűs János, a zákányi határrendészeti kirendeltség új vezetője számos intézkedést tett. Azt mondta: aktívabbnak és nyitottabbnak kell lenniük a lakosság felé, hogy növeljék a biztonság érzetüket.

Varga Andrea

A zákányi határőrök tíz településre, 25 kilométeres határszakaszra felügyelnek, s a gyékényesi vasúti határátkelőhelyre. Rendszeres gyalogos járőrözést szerveznek, gyakran a polgárőrséggel és a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársaival közösen, a házaló árusokkal kapcsolatos bűncselekményekre felhívják a lakosság figyelmét.

Válaszul a helyiek is segíti őket, például lakossági bejelentés alapján fogtak el két moldáv határsértőt. De fellépnek a közlekedési szabálysértők ellen, fogtak fémtolvajokat, kerestek falopókat. Mióta Csurgó és Gyékényes között rendszeresen járőröznek a vonaton, azóta nem fordult elő zsebtolvajlás és vagon rongálás. Télen a fenyőtolvajokra, most a Kotró-partra összpontosítanak, két új személygépkocsit is kaptak. Mindeközben a határt sem hagyják őrizetlenül...

– Kezd célponttá válni Magyarország, mióta uniós tagállam lett, noha korábban tranzitország volt – mondta Hegedűs János. A határsértők célja általában a munka vállalás valamelyik uniós országban. Az útlevél hamisítók pedig egyre profibbak; a fénykép- és lapcserés módszer a divat. Egy-egy dokumentumért több ezer eurót kérnek.

Megtudtuk: június 22-től megsokasodnak a határőrök feladatai, ugyanis eggyel több nemzetközi vonatpár szállítja az utasokat a horvát határon át.

Ezek is érdekelhetik