Kék hírek, bulvár

2007.09.30. 15:40

A mérgezés után galócapánik Mernyén

Gombamérgezés gyanújával került a kaposvári kórházba egy mernyei házaspár. Azóta már a fővárosban ápolják őket. Gyilkos galócától lettek rosszul. A faluban a hír hallatán sokan megijedtek. Jó pár háztartásban azonnal tiltólistára került a gomba; a néhány száz forintért vásárolt finomságot a kukába dobták.

Harsányi Miklós

Úgy tudjuk, a férfi a közeli erdőkben szokott gombát gyűjteni. Ezúttal csaknem öt kilót hozott haza. A gyilkos galócából többen vásároltak. Egy somogyaszalói vevő leforrázta és lefagyasztotta – ez volt a szerencséje. Az árut a rendőrök már lefoglaltak. Kisfalusi András polgármesternek vasárnap többen megígérték: ezután soha nem vesznek házalótól gombát.

Kielégítő az állapotuk

A házaspár klinikai állapota kielégítő, állapotuk nem romlott. Pap Csaba, a Péterfy Sándor utcai kórház ügyeletes orvosa vasárnap elmondta: májvédő terápiát alkalmaznak, s speciális gyógyszereket adnak a mernyei házaspárnak. Kérdésünkre közölte: talán a jövő hét közepén lehet megtudni, hogy várható-e szövődmény vagy sem. Addig csak jóslásokba lehetne bocsátkozni.

– A falut megdöbbentette a mérgezés – közölte Kisfalusi András mernyei polgármester. – Korábban is szoktak árulni gombát, de az elmúlt ötven évben soha nem fordult elő tragédia.
– Az öregtől én is rendeltem pár éve, ám nem lett semmi bajom – magyarázta Hegyi Judit, a mernyei kocsma csaposa. – Azt mondják, hogy a környék lakóit ő látja el vargányával, galambicával, pöfeteggel. Kiválóan ismeri az összes fajtát.
– Hát, ebben nem vagyok annyire biztos – vette át a szót Gévik Attila. – Rejtély, hogy mi történhetett. Ennyire figyelmetlen volt?

A 64 éves férfi és 58 esztendős felesége egy mernyei személytől vette meg a gombát. A hétvégén az orvosok úgy döntöttek: a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházba kell tovább szállítani a házaspárt.
– A legborzasztóbb rémálom vált valóra, az életük forog veszélyben – mondta egy középkorú férfi, aki vasárnapi kocsmai kiruccanásáról indult hazafelé. – Nagyon bízom, hogy nem lesz súlyos bajuk.

Mernyén most újabb mérgezéstől rettegnek. A polgármester szerint nem záható ki, hogy más is vett a galócából. Ezért mindenkit arra kér: kizárólag bevizsgált, boltban vagy piacon vásárolt gombát egyen a lakosság. A biztonság kedvéért tegnap rohamtempóban plakátokat készítettek, s hétfőn 13 helyen függesztik ki a mérgezés veszélyre figyelmeztető feliratot.

Értékelik az információkat

– Nincs itthon az uram; elment valahová – vetette oda a gombász férfi felesége. Megtudtuk, hogy hol laknak, de a családdal nem tudtunk beszélni. Információnk szerint a kaposvári rendőrök viszont már értékelik az információkat. S ha beigazolódik a gyanú, akkor a gombaszedő ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt eljárást indítanak.

Értékelik az információkat – Nincs itthon az uram; elment valahová – vetette oda a gombász férfi felesége. Megtudtuk, hogy hol laknak, de a családdal nem tudtunk beszélni. Információnk szerint a kaposvári rendőrök viszont már értékelik az információkat. S ha beigazolódik a gyanú, akkor a gombaszedő ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt eljárást indítanak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!