Kék hírek, bulvár

2008.10.22. 13:40

Tagadnak a rendőrök: nem alázták meg a fogyatékosokat

Nem történt bűncselekmény, a vádirat valamennyi állítása cáfolható – állítják azok a csurgói rendőrök, akik ellen vádat emelt hivatali visszaélés miatt a Somogy Megyei Főügyészség még júniusban.

Varga Andrea

A vádirat szerint a három rendőr szellemi fogyatékkal élőket alázott meg még 2007 februárjában, a csurgói rendőrőrsön. Mindkét férfinek „beugrató” kérdéseket tettek fel, amelyekre nem tudtak válaszolni. Az egyik férfit éneklésre vették rá, aztán arra, hogy dugja ki a nyelvét, majd hajoljon meg. A másik férfit rábeszélték, hogy egy széktámlát maga előtt tartva „kormányozzon”, míg ezalatt a másik férfinak berregnie kellett. A vádlottak a történteket mobiltelefonnal rögzítették, és a felvételt belső számítógépes rendszerre került.

Az egyik rendőr azt mondta: ami történt, legfeljebb fegyelmi vétség, nem hivatali visszaélés bűntette. Az eset egy év múlva kapott nyilvánosságot, s vélhetően nem véletlenül. Egy kolléga név nélkül jelentette fel őket.

– A két férfi szellemi fogyatékos, de büntethetők, többször voltak eljárás alá vonva, például több nyaralót feltörtek a Kotró parton – mondta a rendőr. Kihallgatásnál meg kell velük találni a megfelelő hangot, mert nehéz őket megszólaltatni, nehezen oldódnak fel, inkább hallgatnak. Emiatt igyekszünk velük oldottabb kapcsolatot fenntartani, amúgy normális, korrekt viszonyban vagyunk velünk. Többször előfordult, hogy csak úgy beszélgettünk, mint most is. Ez az eset egyébként nem hivatali időben, nem szolgálatban történt, hanem magánemberként beszélgettünk, viccelődtünk, tréfálkoztunk. Saját akaratukból tartózkodtak ott, bármikor elmehettek volna, de jól érezték magukat, nevetgéltek. Szerintem nem hoztuk megalázó helyzetbe őket, nem is volt ilyen szándékunk.

A rendőr a „vicces” feladatok kapcsán azt mondta: azért dugatták ki a férfivel a nyelvét, mert alkalmi barátnője valamilyen betegségben szenved, sebes, zöldes elszíneződésű a nyelve, megmutatta nekik. Ellenőrizni akarták, hogy a férfi nem kapta-e el. Az éneklésnek meg kifejezetten örült, mert büszke a hangjára. Amikor a másik férfinek széktámlát adtak a kezébe, hogy vezessen, az sem megalázó szándékkal történt, sikerélményt adott a férfinak, hogy képes megcsinálni. A felvétel készítését is ők kérték, és bármikor megszakíthatták volna a beszélgetést. A felvétel nem került nyilvánosságra – csak később az ügyészség által –, így abból senkinek hátránya nem származott. Számítógépen tárolták, amelyhez csak egy zárt rendőri kör fér hozzá.
Az ügy kapcsán már volt két tárgyalás, a következő időpontját még nem tűzték ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!