Kék hírek, bulvár

2009.01.26. 11:57

Felfüggesztett börtön a fogyatékosokat megalázó rendőröknek

Fefüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság azt a három csurgói rendőrt, akik megalázóan bántak két szellemi fogyatékos férfival.

Jakab Edit

A vád szerint 2007 február 7-én történt az eset. A két szellemi fogyatékos férfi egyike cselekvőképességet kizáró, másikuk cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll. Már volt dolguk a rendőrséggel, aznapra is tervezték kihallgatásukat késő délelőttre, ám a két férfi már kora reggel ott várakozott. A három vádlott a reggeli eligazításra várva találkozott a két férfival, behívták őket az egyik szobába, és ott megalázó kérdéseket tettek fel nekik, megalázó feladatokat végeztettek velük. Ilyeneket például, hogy hány kölyke van a jetinek, szőrös-e a sün vagy tüskés, szőrös-e a sün "nemi szerve" vagy tüskés.

Az egyik férfinak széktámlát maga elé tartva "kormányoznia" kellett, míg társa börrögött hozzá. A rendőrök felszólították őket, hogy dugják ki a nyelvüket, énekeljenek, hajoljanak meg. Meg kellett fognia egyiküknek egy meztelen nőt ábrázoló naptáron a modell mellét. Minderről az egyik vádlott mobiltelefonjával 33 percnyi felvételt készített,  amelyet feltelepített a csurgói őrs egyik számítógépére. Az adatok szerint a videót tartalmazó fájl másik gépre is felkerült.

Az ügy egy névtelen feljelentés nyomán pattant ki.

A tárgyalás végén a három rendőr védője perbeszédében azzal érvelt, hogy maguk a sértettek kérték, hogy készítsenek róluk felvételt, amely közben ők is jól szórakoztak. A másik érv az volt, hogy a vádlottak nem rendőrként, hivatalos személyként jártak el, hiszen nem is volt semmilyen ügyük az érintettekkel, hanem szabadidejükben, munkaidő előtt. Arról sem tudtak, hogy a két férfi szellemi állapota milyen, erről, mivel nem jártak el évek óta semmilyen ügyükben, nem is kellett tudniuk. A felvételt az egyik vádlott feltette a számítógépre, de néhány óra múlva le is törölte. Azt állítják, senki sem látta rajtuk kívül, csak amikor az eljárás során nyilvánosságra került. Amúgy nem akarták megalázó helyzetbe hozni a két férfit, nem akartak nekik semmilyen hátrányt okozni.

A bíróság hétfői ítélete szerint azonban mindhárom vádlott bűnös társtettesként elkövetett hivatali visszaélés bűntettében. Egyiküket, aki a felvételt készítette, nyolc hónapi, két társát egy-egy évi börtönbüntetésre ítélték, melynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. Az indoklás szerint köztudomású volt a csurgói őrsön a két sértett elmebeli állapota, hisz minden alkalommal elmeorvos szakértői véleményt kellett kérni, hogy eljárhassanak ellenük. Nyilvánvalóan a vádlottak bűnügyi technikusként, nyomozóként és főnyomozóként is tudtak erről. Az eset a rendőrőrs épületében történt, ahol a három rendőr része volt a rendőrség működésének, akár elkezdődött a hivatalos munkaidejük, akár nem, így nem léphetett fel másként, csak hivatalos személyként. Amúgy – emelte ki a bíró – maguk a vádlottak szolgáltattak maguk ellen megcáfolhatatlan bizonyítékot a felvétellel, amelyen egyértelműen látszik, hogy a maguk szórakoztatására visszaéltek a szellemi, értelmi állapotával, kiszolgáltatott helyzetével és emberi méltóságukban megalázták a két embert. A védelem által felsorolt jogeseteket azért nem lehetett erre az esetre alkalmazni, mert a jogtárban semmi hasonlónak nincs nyoma, ki lehet jelenteni: Magyarországon ilyen vagy hasonló eset még soha nem történt. Azt a bíróság is hangsúlyozta: a büntetés kiszabásánál enyhítő körülményként értékelték, hogy a három rendőr mindezidáig kifogástalanul, sőt kimagasló szinten végezte a munkáját.

Az ítélet nem jogerős, az ellen a vádlottak és védőjük felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek, az ügyész a felvételt készítő elsőrendű vádlott esetében súlyosításért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!