Kék hírek, bulvár

2009.01.20. 10:38

Lucky élni akart, felfüggesztett börtönt kapott a ló gazdája

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság állatkínzás miatt azt a kaposvári férfit, aki kis híján halálra éheztette, majd egy ingoványos területen sorsára hagyta lovát.

Jakab Edit

Ma már úgy nevezik: Lucky, a szerencsés ló. Megmenekülése a csodával határos, hisz hosszú időn át egy lyukas garast sem adtak volna az életéért. Hozzáértő, gondoskodó embereknek és élni akarásának köszönhetően megmenekült.

Ha gazdáján múlt volna, vélhetően elpusztul a szerencsétlen állat, a férfi ugyanis kis híján halálra éheztette, aztán egy baleset után sorsára hagyta a lovat. Tavaly márciusban a ló gazdája két lovával fuvarozott – mint ahogyan azt máskor is tette. Megsüllyedtek egy ingoványos területen, a két ló nem tudott kijönni az alig öt fokos vízből. A férfi lekapcsolta a kocsit, így az egyik állatot ki tudta húzni, a másik azonban nem mozdult. Hiába rángatta, ütötte. Végül segítséggel, a másik lóhoz kötve órák múlva sikerült kihúzni a vízből, de a szerencsétlen állat lábra állni már nem tudott. Gazdája betakarta zöld növényekkel, aztán sorsára hagyta, hazament. Állítja: később visszament volna segíteni, de addigra a már félig holt lovat elszállították.

Amikor megvizsgálták, a szakemberek is megdöbbentek a szerencsétlen állat leromlott állapotán. Mint a bírósági tanúvallomásaikból is kiderült: a ló a normál testsúlyának harmadát elveszítette, a megfelelő 450-500 helyett még 300 kilót sem nyomott. Kilátszottak a csontjai, izmai elsorvadtak. Mindez arról tanúskodott, hogy hosszú idő óta éheztették. A férfi persze ezt tagadta, végig azt állította: bár voltak takarmányozási gondjai, adott enni az állatnak. Ez a ló ilyen fajta volt, meg csikaja is volt, az "szívta le róla" a súlyt.

Az állat a Meiszterics lovastanyára, szakértő kezekbe került. Befogadták, gondozták a szerencsétlen állatot. Egy hónapig csörlővel kellett felemelni, mert annyira le volt gyengülve, hogy lábra állni sem tudott.
A bíróság kedden állatkínzás vétségében bűnösnek találta a ló gazdáját, ezért egy évi, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Ezen felül kimondta: a lovat el kell kobozni a férfitől. Az ítélet nem jogerős, vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!