Kék hírek, bulvár

2009.03.16. 14:28

Bíróság előtt a lovát majdnem halálra éheztető férfi

Jogerős ítélet született hétfőn a Somogy Megyei Bíróságon Lucky, a szerencsés ló ügyében. A másodfokú bíróság is bűnösnek találta a ló gazdáját állatkínzásban, a férfi azonban meglehetősen szokatlanul adott hangot felháborodásának.

Jakab Edit

Első fokon a bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte januárban azt a kaposvári férfit, aki a vád szerint kis híján halálra éheztette lovát. Tavaly márciusban lovaival megsüllyedt egy ingoványos területen. Miután a kocsit lekapcsolta, a két állat közül az egyiket még ki tudta húzni, a másik azonban órákon át benn ragadt az alig öt fokos vízben. Annyira le volt gyengülve, hogy nem tudott kijönni. A férfi hiába húzta, ütötte. Végül a másik ló segítségével valahogy ki tudta vontatni, de a szerencsétlen állat akkor már lábra állni nem tudott. A férfi betakarta zöld gallyakkal, aztán sorsára hagyta.A tulajdonképpen már haldokló állatot a Kötél egyesület szakemberei segítettek kimenekíteni, a Meistro Lovastanyára szállították, ahol hónapokon át gondozták, gyógyították. Egy hónapig csak csörlővel tudták lábra állítani.
A bíróság által is meghallgatott szakemberek szerint a ló a normális testsúlyának harmadát elvesztette, 450-500 kiló helyett alig 300 kilót nyomott. A jelek szerint hónapokon át éhezett. Csontjai, bordái kilátszottak, elsorvadtak az izmai.

A bíróság előtt a férfi mindent tagadott. Végig azt állította: ugyan fogytán volt a takarmánya, visszavette az adagot, de nem éheztette a lovat. Csak az a ló "ilyen fajta volt", meg a "csikaja leszívta róla". Sőt ezt még azzal is tetézte, hogy szerinte az állat sérüléseit az elszállítás közben okozták és attól romlott le az állapota, attól, meg a vízben kapott sokktól hirtelen lefogyott...

A hétfői tárgyaláson is az ártatlanságát bizonygatta. Nemcsak a tárgyalóteremben, hanem a folyosón is fennhangon kifogásolta az eljárást és méltatlankodott. Az ítélethirdetésről pedig szitkozódva kirohant a tárgyalóteremből, majd újra berontott és mondta a magáét.
A bíróság azonban az elsőfokú ítéletet megalapozottnak tartotta és egy év, két évre felfüggesztett fogházbüntetést szabott ki a férfira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!