Kék hírek, bulvár

2009.03.24. 18:14

Kordéhoz bilincselték a gyanúsítottat, elítélték a zsarukat

Másodfokon mégis bűnösnek találta a bíróság azt a két siófoki rendőrt, akik egy gyanúsítottat a kordéhoz bilincselve vittek be a rendőrkapitányságra. Az elsőfokú felmentő ítélettel szemben hivatali visszaélés miatt megrovásban részesítették őket.

Jakab Edit

A siófoki járőröket annak idején egy rabláshoz riasztották. Mindössze két járőrpár volt szolgálatban a városban. Míg az egyik páros a támadás sértettjét szállította be a kórházba, a másik szolgálatban levő járőrpár a gyanúsítottakkal szemben intézkedett: egy fiatalkorú fiúval és nagybátyjával szemben. A fiú egy megrakott kézikocsit húzott, az idősebb férfi kerékpárral volt. A rendőrök azt az utasítást kapták, hogy a gyanúsítottakat és a bizonyítékokat, vagyis a kézikocsin és a kerékpáron felhalmozott fa- és fémhulladékot is vigyék be a rendőrségre.A két egyenruhás segítséget senkitől sem várhatott ehhez, azt a megoldást választották, hogy a férfi tolja a kerékpárját, a fiút pedig, miután kilátásba helyezte, hogy megszökik, odabilincselték a kordé rúdjához. Így húzatták be vele a kapitányságra. Lassú tempóban követték a járőrautóval.

Az elsőfokú perben a tanúk leginkább azt sajnálták, hogy a két tapasztalt rendőr kilépett a testülettől, a kézikocsis jelenetben pedig semmi megalázót nem találtak. A bíróság felmentette a két férfit, mondván: nem követtek el bűncselekményt, bár kétségtelen, hogy nem a legszerencsésebb megoldást választották, eljárásuk etikailag vitatható.

A Pécsi Ítélőtábla friss ítélete szerint viszont a két rendőr hivatali visszaélést követett el, ezért megrovásban részesítette őket. Az ítélet nem jogerős: az ügyész ezúttal tudomásul vette a döntést, vádlottak és védőik azonban fellebbeztek. Az ügy a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!