Kék hírek, bulvár

2009.03.24. 15:32

Tíz év alatt 43 milliót sikkasztott – a jegyző is sáros?

Hanyag kezeléssel vádolják a balatonszabadi körjegyzőt. Az ügyészség szerint Némethné Vincze Mária is felelős abban, hogy a siójuti önkormányzat volt pénzügyese milliókkal rövidítette meg a falut.

Kolumbán Tünde/fotóillusztráció: sj.acts.hu, címoldali fotóillusztráció: www.atitok.hu

Tíz év alatt 43 millió forintot tett zsebre a siójuti önkormányzat egykori pénzügyi ügyintézője. A fiatal nő ellen tavaly szeptemberben két évnyi nyomozás után emeltek vádat különösösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és a számviteli rend megsértése miatt. Az ügy a Siójuton is illetékes balatonszabadi körjegyzőre is átgyűrűzött, aki egy év évtizeden át nem vette észre, hogy a pénzügyi dolgozó az ellene felhozott vád szerint nem létező pénzmozgásokat dokumentáló tételeket is nyilvántartásba vett, hogy leleplezni tudja a több tízmilliós sikkasztást. A körjegyző ellen az ügyészségi vád: 19 millió forint hanyag kezelése.Megkerestük Némethné Vincze Mária jegyzőt, aki azonban nem tartja felelősnek magát a történtekért. A jegyzőnő elmondása szerint nem emeltek vádat ellene, gyanúsítottként vizsgálják a felelősségét. – A védekezésemet eddig nem adhattam elő – hangsúlyozta a jegyző, aki mint mondta: heti egy napot töltött a siójuti polgármesteri hivatalban, és mivel nem pénzügyi szakember ezért rendszeresen belső ellenőrt bízott meg azzal, hogy vizsgálja az önkormányzat pénzügyeit. – A belső ellenőr nem tett észrevételt – szögezte le Némethné, aki úgy érzi: minden tőle telhetőt megtett a törvényes működés fenntartása érdekében.

A jegyzőnőt egyébként Molnár Árpád, Balatonszabadi polgármestere jelentette fel azután, hogy értesült a siójuti pénzügyi ügyintéző ellen folytatott nyomozásról. A településvezető azóta többször is elmondta: megrendült a bizalma Némethné Vincze Máriában, ezért már a 2006-os önkormányzati választások után szerette volna felmenteni pozíciójából, mondván: felkészültebb, ütőképesebb jegyzőre lenne szükség.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tíz millió 43 év alatt
[/caption]
A körjegyzőnő munkáltatói jogait közösen gyakorló Balatonszabadi és Siójuti képviselőtestületek múlt héten zárt ülésen tárgyalták Némethné Vincze Mária elmozdítását, de nem született döntés az ügyben. – Jövő hétre újabb rendkívüli ülést hívunk össze – mondta Molnár Árpád és hozzátette: akkor dőlhet el, hogy indul-e fegyelmi eljárás a jegyzőnő ellen, akit a bírósági eljárás befejezéséig felfüggeszthetnek állásából.

A siójuti sikkasztásos ügy érdekessége, hogy 10 éven át senkinek nem tűnt fel, hogy a pénzügyi dolgozó rendszeresen rövidíti a település kasszáját. Az ügyintéző egy évtized alatt közel akkora összeget húzott ki az alig több mint 600 lelkes falu zsebéből, mint amennyi a falu egyévnyi költségvetése. A nagy értékű sikkasztás ellenére a település nem rokkant meg, ha nehezen is, de fenn tudták tartani magukat, sőt még pályázati önrészre is telt nekik.

Pap János, Siójut polgármestere korábban arról számolt be, hogy a sikkasztásra nem is ellenőrzés során derült fény, hanem úgy, hogy az önkormányzatnak a közös fenntartású balatonszabadi iskola támogatási összegét kellett volna átutalnia a szomszéd település bankszámlájára, a pénz azonban nem érkezett meg. A pénzügyes ekkor tört meg, és vallotta be, hogy 10 éven át csapolta a falu pénztárát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!