Kék hírek, bulvár

2009.04.08. 13:59

Gyorshajtás: unokáink is nyögni fogják a bírságot

Unokáink is nyögni fogják a bírságot: a gyorshajtók lesújtó számlákra számíthatnak a közeljövőben is. Egy hónap múlva a jelenlegitől eltérő módon adják meg a sebességtúllépésre vonatkozó számításokat. Ami már most biztos: Ausztriában esetenként jóval kevesebbet fizetnek a gyorshajtáson kapott autósok, mint idehaza.

Harsányi Miklós

Nagy teher hárul a száguldás rabjaira – hívta fel a figyelmet több somogyi közlekedési szakember. A kora tavasszal nemcsak az ellenőrzések száma nő, hanem némely esetben a bírság is. – A büntetést a mostani százalékos meghatározás helyett május másodikától km/órában rögzítik – közölte érdeklődésünkre Kulcsár Tibor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Így sokak számára könnyebben áttekinthető lesz. A járművezetők egyszerűbben eligazodnak a bírságok útvesztőjében.Úgy tudjuk: egy új rendelkezés a korábbi 40 ezer forintról 45 ezerre emel egy gyorshajtási tételt. S bizonyos túllépés esetén a mostani 130 ezres bírsággal szemben rövidesen 200 ezres számlát állítanak ki a száguldozóknak. Ha nagyobb tempónál mér a lézer, bedőlhet a családi kassza – hallottuk több szakembertől. Amennyiben egy autós lakott területen 40-es sebességkorlátozó táblánál 55 kilométerrel hajt, akkor 30 ezer forintos büntetést küld ki a hatóság. Ugyanezért a mutatványért hetvenes tempónál 45 ezer forintot fizethet az illető. Rekordtempóért kiemelt bírság jár: faluban vagy városban óránként 90 kilométeres túllépés esetén már 200 ezer forintot gombolnak le az eddigi 130 ezer forint helyett.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Unokáink is nyögni fogják a bírságot
[/caption]
– Tűzzel játszanak a gyorshajtók, s a vétkesek könnyen megégethetik magukat – fogalmazott Sárdi Lajos, a Fuvosz megyei elnöke. – A járművezetőknek arra kell törekedniük, hogy soha ne lépjék túl az engedélyezett sebességhatárt. Akkor nem kell félniük a bírságtól – így összegezhető tömören a rendőrök álláspontja. Ami tény: már az enyhébb közlekedési szabálysértés is brutálisan sújtja a családi költségvetést. Az uniós gyakorlat amúgy országonként igen eltérő képet mutat.

– A hazai büntetési tarifa a belföldi átlagfizetéshez képest nagyon magas – hangsúlyozta Böröczi Csaba, a kaposvári Citrom autós-motoros iskola vezetője. Egy olasz, francia, német sofőr a béréből tízszer könnyebben kicsengeti a szabálysértés árát.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Százalék helyett km/órában adják meg a büntetési tarifát
[/caption]

Klikk ide a nagyobb felbontásért!

Kicsinyné Pulay Kornélia, a Magyar Autóklub osztályvezetője azt mondta: Ausztriában 0-10 kilométeres sebességeltérésnél 11, míg 11-20 kilométer esetén 21 eurós büntetést szabhatnak ki. A megengedettnél óránként 30 kilométerrel gyorsabban közlekedők büntetésénél figyelembe veszik, hogy mennyit keres az illető. S azt is nézik, hogy a járművezető veszélybe sodort-e másokat. Németországban lakott területen 20 kilométeres gyorshajtásért 15-35 eurót szabnak ki, 21-25 kilométer esetén már 80 eurót. Lakott területen kívül – alacsonyabb sebességtartományban – 10-30 euró a bírság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!