Kék hírek, bulvár

2009.05.22. 16:48

Pénz-ügyes: 10 év alatt 43 milliót sikkasztott

Megkezdődött a siójuti sikkasztásos ügy tárgyalása a Siófoki Városi Bíróságon, ahol az állítólag 43 millió forintot elsíbolt volt pénzügyes mellett a balatonszabadi jegyzőnő is a vádlottak padján ült.

Kolumbán Tünde

Az ellenőrzés teljes hiánya miatt nem vette tíz éven át senki észre, hogy eltűnt a pénz Siójut kasszájából – az elsőrendű vádlott szerint ezért tudta megcsapolni a falu anyagi javait. A pénzügyesnek szabad keze volt a pénz kezelésében, nála volt az önkormányzati bankkártya is, amivel előfordult, hogy egy hétvége alatt hatszor 100 ezer forintot vett ki automatákból.

Még a banki bizonylatok alapján sem tűnt fel senkinek, hogy a lány az ország több pontján is vett fel készpénzt ATM-ből, így például Enyingen, Székesfehérváron és Veszprémben is.A hűtlen kezelést persze nemcsak az ellenőrzéshiány miatt tudta a pénzügyes elkövetni, hanem a számviteli törvénybe ütköző törvénysértés miatt is, hiszen a 600 lelkes falu önkormányzatánál – épp a szűkös lehetőségre hivatkozva – H. Henrietta egy személyben volt könyvelő és pénzügyes, ráadásul egyetlen szakértelemmel bíró feletesse sem akadt. A vezetői feladatának elmulasztása miatt 18,5 millió forint vagyoni hátrány okozásával vádolt Némethné Vincze Mária körjegyző védekezésének is a szakértelem hiánya volt a központi érve.


Nagyobb térképre váltás

Megszámlálhatatlanul sokszor hangsúlyozta: azért kért több alkalommal is belső ellenőrzést, mert nem szakértője a pénzügyeknek. Mivel a belső ellenőrzések sem mutattak soha szabálytalanságot, mindenki megnyugvással fogadta, hogy pozitív a költségvetési mérleg. Ám úgy tudni, hogy a belső ellenőrzések Siójuton nem voltak teljes körűek, hiszen miután az ellenőr Balatonszabadiban, a körjegyzőség központjában mindent rendben talált, úgy gondolta, hogy a jóval kisebb Siójuton ennél csak nagyobb rend lehet.

A tárgyaláson kiderült: az évről évre elsikkasztott összegek, amik kezdetben pár százezer forintot tettek ki, 2006-ban viszont már több millióra rúgtak, a zárszámadásban voltak elbujtatva. De mivel a bérektől a segélyekig mindig mindenre jutott pénz a faluban, ezért senki sem foglalkozott azzal, hogy esetleg év végére maradhatott pénz a kasszában, ami végül is nem Siójutot gazdagította, hanem a pénzügyes busás megélhetését biztosította, aki a vallomása szerint felélte a pénzt.


Nagyobb térképre váltás

A bíróságon a balatonszabadi körjegyzőnő és Siójut polgármestere, valamint maga a pénzügyes is úgy nyilatkozott, hogy szerintük a sikkasztás végösszege jóval kevesebb 43 millió forintnál. Tanúvallomásában Pap János polgármester a vádiratban szereplő összeg mintegy felére tippelt, a két vádlott viszont úgy tartja: mindössze 3-4 millió forint lehet az ellopott summa. A jegyzőnő a bíróság előtt azt mondta: nem vonja kétségbe a szakértők hozzáértését, a siójuti költségvetéshez mérten mégis elképzelhetetlennek tartja, hogy a 43 milliós hiány valós legyen, ehhez ugyanis évente négymilliónak kellett eltűnnie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!