Kék hírek, bulvár

2009.06.03. 18:52

Állatkínzás: börtönt kapott Lucky gazdája

A Legfelsőbb Bíróság szerint nem követett el eljárási hibát a bíróság, amikor állatkínzásért elítélte azt az 54 éves kaposvári férfit, aki kis híján halálra éheztette és sorsára hagyta lovát.

Jakab Edit

A Kaposvári Városi Ügyészség által benyújtott vádirat alapján a férfi tavaly márciusban lovaival fuvarozott, amikor megsüllyedt egy ingoványos területen. A két ló közül az egyiket még ki tudta húzni, a másik benn ragadt az alig öt fokos vízben. Ugyanis annyira le volt gyengülve, hogy nem tudott kijönni, hiába húzta, ütötte gazdája. Végül kivontatta a mocsárból, de a szerencsétlen állat akkor már nem tudott lábra állni. A férfi gallyakkal letakarta, aztán sorsára hagyta a haldokló állatot.Lucky végül a Meistro Lovastanyára került, ahol hónapokon át gondozták, gyógyították. Egy hónapig csak csörlővel tudták lábra állítani. A bíróság számos szakértőt meghallgatott, akik egyöntetűen állították: a ló, állapotából ítélve, a baleset előtt már hónapokon át éhezett, a normális 450-500 kiló helyett alig 300 kilót nyomott. Csontjai, bordái kilátszottak, elsorvadtak az izmai.

A bíróság előtt a férfi végig kitartott amellett: ő nem kínozta, nem éheztette az állatot, jól bánt vele. Csak az a ló „ilyen fajta volt”, meg a „csikaja leszívta róla”. És egyáltalán nem volt sovány, csak amikor a hideg vízbe került, sokkot kapott és attól fogyott le hirtelen.

Mindez nem győzte meg a bíróságot: a férfit első fokon és másodfokon is egy évi, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Ez ellen a vádlott védője felülvizsgálati indítványt terjesztett elő, melyben védence felmentését kérte. Indítványában a bizonyítékok helytállóságát vitatva mindvégig az ítéleti tényállást támadta. A Legfelsőbb Bíróság május 18-án született döntésében a felülvizsgálati indítványt elutasította, mivel a törvény szerint felülvizsgálati indítványban a tényállás nem támadható. Egyebekben megállapította, hogy az eljáró bíróságok eljárási szabálysértést nem követtek el.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!