Kék hírek, bulvár

2009.06.30. 07:53

Sikkasztott a pénzügyes, de a körjegyzőt is elítélték

Folytatólagosan elkövetett sikkasztás miatt két év hat hónap börtönbüntetést kapott első fokon Siójut egykori pénzügyese, aki 1996-tól tíz éven át negyvenkétmillió forinttal csapolta meg a falu kasszáját.

Kolumbán Tünde

A fiatal nőre mellékbüntetésként egymillió forint pénzbírságot is kirótt a bíróság. A juti sikkasztásos ügyben a balatonszabadi körjegyzőt is bűnösnek találták.

Némethné Vincze Mária hanyag kezelés miatt tíz hónapnyi, két évre felfüggesztett fogházbüntetést kapott, emellett három évig nem gyakorolhatja jegyzői, illetve körjegyzői hivatását.
A volt pénzügyes az ügy tárgyalása során nem vitatta, hogy az önkormányzat pénzét a sajátjaként kezelte, ám a szakértők által megállapított összeg nagyságát nem ismerte el: H. Henriett szerint legfeljebb hárommillió forintot költhetett el a siójutiak pénzéből.  Az ítélethirdetéskor a bíró indoklásában azt mondta: bár nem a bíróság feladata, mégis megpróbáltak beszerezni olyan bizonyítékokat, amelyekből kiderülhetne, hol lehet az elsikkasztott pénz. De csak az bizonyos, hogy a több tízmillió forint nincs meg.
A jegyzőnő büntetését indokolva az hangzott el az ítélet kihirdetésekor, hogy nem teljesítette a rábízott feladatot, a sikkasztást pedig megkönnyítette az ellenőrzés hiánya. Nem fogadta el a bíróság a jegyzőnőnek azt a védekezését, hogy nem pénzügyi szakértő, ezért sem tűnhetett fel neki a siójuti kassza folyamatos csapolása. A bíróság szerint annyi hozzáértéssel azért rendelkezett, hogy észre kellett volna vennie, miként költhetett az önkormányzat harmincmillió forintot eszközbeszerzésre, többek között takarítószerekre. A bíróság szerint ugyanakkor abban, hogy 42 millió ki tudott csorogni a falu számlájáról, a polgármester és a képviselő-testület is felelős.

Az ítélet egyik vádlott esetében sem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a védők enyhítésért fellebbeztek. Némethné Vincze Mária ügyvédje továbbra is állítja: meggyőződése, hogy az elsikkasztott pénz nem lehetett 42 millió forint. Erdős Tamás szerint megalapozatlan az ítélet. Az ügyvéd úgy gondolja: napi kimutatás készítésével pontos képet lehetne kapni arról, hogy valójában mekkora összeg tűnt el. A bíróság az utolsó tárgyaláson azonban elutasította a jegyzőnő ügyvédjének indítványát, melyben a tízéves önkormányzati gazdálkodás újrakönyvelését kérte.
– Megvárjuk, hogy az igazságszolgáltatás elvégezze a dolgát – ezt Molnár Árpád, Balatonszabadi polgármestere mondta, aki az elmúlt hónapokban többször is kezdeményezte a jegyzőnő felmentését, a szabadi testület azonban egyszer sem tudott dönteni az ügyben. Erre utalva mondta Erdős Tamás a hétfői utolsó tárgyaláson, hogy védencét politikai érdekből jelentette fel a polgármester. – Nincs ebben semmilyen pártpolitika – reagált Molnár Árpád, és hozzátette: csakis arról van szó, hogy 42 millió forint közpénzt valaki ellopott, másvalaki pedig nem vette ezt észre.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában