Kék hírek, bulvár

2009.07.16. 08:04

Büntetés jár a koszos rendszámért, kivégzik az ősi trükköt

Harmincezer forintos bírsággal sújthatják szeptembertől a koszos, leolvashatatlan rendszámtáblával közlekedő járművezetőket. Ezzel végérvényesen lőttek egy ősrégi autós trükknek. Lejár a „láthatatlan rendszámú“, ezért azonosíthatatlan gépkocsik kora.

Harsányi Miklós

– A somogybabodi off road környékén például nyilván aratnak a rendőrök – kongatta meg a vészharangot egy kaposvári terepjárós. – A ráragadt sárból jóformán csak a szélvédő látszik ki, ezért a rendőrök nyilván utaznak majd a terepesekre. Pedig nem könnyű egy ilyen gépet állandóan patyolattisztán tartani. A hírek szerint szeptembertől elsejétől módosítják a kormányrendeletet. 

Emlékezetes: nagy port kavart a tavalyi M7-es razzia. A sztráda somogyi szakaszán egy Mitsubishi óránként 254 kilométerrel döngetett. Hiába mérték be az autót, hiányzott róla az első tábla. A büntetés elmaradt, s feltehetően jó pár más esetben is szerencsésen elkerülték a felelősségre vonást a gépkocsivezetők.
Kalmár Lajos, az egyik kaposvári autósiskola vezetője úgy vélte: akik meg akarják úszni a büntetést, azok trükkök sokaságát alkalmazzák. Most ezt a lehetőséget próbálja szűkíteni a hatóság.
– Vérlázító, hogy amikor nyolcvannal autózom,  mellettem 150-nel pirít el egy másik kocsi – fogalmazott Domák Tibor, a Kaposvári és Kistérségi Polgárőr Egyesület elnöke. – Ezeken a kocsikon gyakran „véletlenül“ nincs rendszám, vagy annyira mocskos, hogy már egy méterről is lehetetlen a jármű azonosítása.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Harmincezres kosz
[/caption]

– Szinte csak a műhold tudná leolvasni néhány motor vagy autó rendszámát – erről már Kovács Sándor Lóránd, a Magyar Autósiskolák Szövetségének bizottsági elnöke beszélt munkatársunknak. – A motorosok meggörbítik a táblát, vagy egy bovden segítségével elállítják. Sok autós sem angyal: annyira koszos a rendszámuk, hogy gyakorlatilag pár lépésnyi távolságban sem lehet leolvasni a betűket és számokat. A vastagon felhordott sárréteg miatt lehetetlenné válik az eljárás megindítása.Gyöngyi Sándor felsőmocsoládi motoros kaszkadőr szerint egyes gépkocsivezetők szándékosan összekoszolják a rendszámot. Sárral vagy más jól álcázó anyaggal védik a traffipaxtól. Dégi Bálint őrnagy, a fonyódi autópálya-alosztály vezetője azt mondta: a területükön főként télen fordul elő, hogy a tábla bemocskolódik. Minden esetben figyelmeztetik a járművezetőt.
A KRESZ előírásai szerint a rendszámnak mindig tisztának kell lennie most is. Az újdonság, hogy rövidesen nőhet a büntetési tarifa. Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott: a hatósági jelzést a járművön jól olvasható állapotban kell tartani. Azt megváltoztatni vagy letakarni tilos. Aki olvashatatlan vagy letakart rendszámtáblával vesz részt a közlekedésben, az szabálysértést követ el.

Sportmotoroknál a felhajlítás a divat

Somogyban a gépkocsiknál eddig az első vagy a hátsó rendszámtábla hiányával (lopás, műszaki ok, baleset vagy szándékos leszerelés) találkoztak a rendőrök. Számos esetben erősen szennyezett volt a rendszám. A nagy teljesítményű sportmotoroknál a rendszám felhajlítása a divat – tudtuk meg a rendőrségi szóvivőtől.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában