Kék hírek, bulvár

2009.07.06. 18:42

Minisztériumi vizsgálat indult az egészségügyi centrumban

Vizsgálatot rendelt el hétfőn az Egészségügyi Minisztérium a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumában, tájékoztatta a Sonline.hu szerkesztőségét Bálint Orsolya sajtóreferens.

Balassa Tamás

A tárca a Magyar Nemzet hétfői cikke nyomán azt vizsgálja: az intézmény jogosan kér-e térítési díjat a betegtől, illetve a várólista-vezetés feltételeit betartja-e? Az egyetem vezetése intézkedik a térítéses vizsgálatok azonnali felfüggesztéséről a vizsgálat lezárulásáig, tájékoztattak közleményben.

Babinszky László rektor belső vizsgálatot rendel el, aminek eredménye alapján a szükséges, jogszabályokban meghatározott lépéseket az egyetem vezetése megteszi. Repa Imre rektor-helyettes mindezt megerősítve annyit mondott: szerencsétlen, hogy a nyilvánosság számára az onkológiai ellátás a diagnosztikai munkával keveredik most. Azzal egyetért: tiszta helyzetet kell teremteni mindenki számára.

A Magyar Nemzet egyoldalas vezető anyagban számolt be arról, hogy a kaposvári CT és MR vizsgálatokat végző intézményben két-három hónapot kell várni a beutalós kezelésre, kivéve az akut eseteket, de március óta létezik egy gyorsabb megoldás. Egy kft. a gépek szabad kapacitását kihasználva, hét végén fogad fizetős betegeket. A szerződést Bogner Péter írta alá, a kiválasztott cégben azonban maga is érintett.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Minisztériumi vizsgálat indult az egészségügyi centrumban
[/caption]
Babinszky László a lapnak nyilatkozva emellett azt mondta: a kötelezettségvállalás egyetemi ellenjegyzést is igényelt volna. A Kaposvári Egyetem rektora alapos vizsgálatot és szigorú következményeket helyezett kilátásba. Repa Imre is megszólalt a riportban, aki utódjának a lelkére kötötte, a gépek bérbeadása csak tiszta jogi helyzetben, átlátható és elkülöníthető feladatrendszerben képzelhető el.

Az Egészségügyi Minisztérium küldött közleménye erről úgy fogalmaz: „a beutalóval érkezett betegeket az intézmény köteles térítésmentesen ellátni és a vizsgálatokat elvégezni. Amennyiben az intézmény közfinanszírozott szolgáltatáson túl is végez magánszolgáltatást, azt átláthatóan, elkülönítetten kell végeznie. A közfinanszírozott szolgáltatáson belül pénzért a várólistán senki sem kerülhet előrébb.” Az egészségügyi centrum egyébként nem vezet ilyen várólistát, mert – mint a rektor-helyettes fogalmazott – a betegeknek azért kell türelemmel lenniük a vizsgálatokig, mert nehézkesen zajlik a beutalási adminisztráció.

Megkerestük Bacsi Jenő betegjogi képviselőt is, aki a fővárosban tartózkodva csak a napilapból értesült az egyetemi és a minisztériumi vizsgálatról. Annyit mondott: kilenc év alatt csupán két megkeresés érkezett hozzá a sokáig diagnosztikai és onkoradiológiai központként működő intézménnyel összefüggésben. Mindkét esetben a mentők érkezésének időpontját panaszolták. Az mindenesetre jelent valamit, hogy Bacsi Jenőhöz több hónapos várakozási idő vagy a várólista hiánya miatt nem érkezett panasz.A riport szerint a betegek által kifizetett díj irreálisan magas: kétszerese-háromszorosa annak, amit az ilyen vizsgálatok után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az állami intézménynek fizetne. (Agykoponya CT-vizsgálatáért 6 ezer 96 forintot fizet az OEP, míg a kft. 15 ezret kér ezért, egy bonyolultabb gerinc MR-nél az előbbi 49 ezer, utóbbi 60 ezer forint a lap gyűjtése szerint.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!