Kék hírek, bulvár

2009.07.27. 16:37

Negyvenhat embert mentettek ki a háborgó Balatonból

Hatalmas veszélyt jelent a hőségben tomboló déli szél a Balatonnál. Amikor legutóbb lecsapott a tóra a szélvihar, negyvenhat embert kellett kimenteni.

Kolumbán Tünde

Újabb balatoni hétvégén vagyunk túl, ami ez esetben nem produkált nagy mentésszámot a tavon. Ez persze annak is köszönhető, hogy nem volt strandidő, és a Balaton-átúszást is az előttünk álló szombatra ütemezték át.
A vízisportok szerelmesei azért most is adtak munkát a vízirendőröknek, akik 7 esetben 11 embert – vitorlázókat, szörföseket – segítettek partra a hullámok közül.

A mentések számát tekintve az idei nyár eddig jóval felülmúlja a 2008-as szezont. Míg tavaly ilyenkorra 53 esetben 110 életet mentettek a balatoni vízirendőrök, addig az idei számok jóval túlszárnyalják az elmúlt évi adatokat. A mérleg: 79 esetben 249 mentés.
Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava. Ez két éve még csak egy szlogen volt, mostanra azonban úgy tűnik, hogy az elérendő célhoz egyre közelebb kerülnek a balatoni vízimentés résztvevői.

– Évről évre hatékonyabb a rendszer, és valóban azt lehet érezni, hogy ütőképesebb a vízimentés – állapította meg Horváth László alezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. Horváth László parancsnok a múlt csütörtököt úgy értékelte, mint a modern vízimentés történetének csúcsát. Akkor ugyanis a hőségben tomboló déli szélben 46 ember szorult segítségre.

Horváth László hozzátette: a vízimentés koordinációjának sikerét mutatja ugyanakkor az is, hogy a nyár viharának titulált időjárásban másfél héttel ezelőtt sikerült úgy kiüríteni a Balatont, hogy nem történt tragédia, pedig akkor is legalább 100 ezer embert kellett a vízirendőröknek a partra irányítaniuk.

– A sok munka és a fejlesztések meghozzák gyümölcsüket – jegyezte meg Horváth László, aki mint mondta: a Balaton Fejlesztési Tanács vízbiztonsági pályázata sokat segített azon, hogy minőségi fejlesztéseket tudnak végrehajtani. Ennek eredménye pedig emberéletekben mérhető, hiszen idén a Balaton idén 2 emberéletet követelt, szemben a tavalyi 6 halálos áldozattal.

A július 23-a mintha a Balaton neuralgikus napja volna. Legalább is ezt mutatják a statisztikák. Tavaly és eddig idén is ez volt az a nap, amikor a vízirendőröknek a legtöbb munkájuk akadt. Bár azt soha nem lehet előre kiszámítani, hogy mit hoz még a balatoni nyár, Horváth László arra számít, hogy az elkövetkező 4 hétben, amikor még tömegek nyaralnak a tóparton, már nem kell annyi emberéletet megmenteniük, mint júliusban. A héten legalább is biztosan nem kell mentési dömpingre számítani, hiszen a meteorológia kiegyensúlyozott nyári időjárást ígér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában