Kék hírek, bulvár

2009.08.02. 08:02

Áldatlan állapot: már a kukát is kamerával figyelik

Áldatlan állapot, igénytelenség és szétmarcangolt zsákok – sokan szeméttelepnek használják a szelektív hulladékgyűjtők környékét a Balaton-parton.

Füleki Tímea

Helyezzék át máshova a Mátyás király utcai gyűjtőszigetet – kért azonnali intézkedést Balatonlelle polgármesterétől a város egyik nyaralótulajdonosa, aki szerint az említett helyre sokkal találóbb lenne a szeméttelep elnevezés. A jelek szerint ugyanis jó páran a gyűjtők környékét gondolják a legalkalmasabbnak arra, hogy megszabaduljanak hulladékuktól. Varga Csaba sérelmezi: a város eltűri, hogy a környéket szemét lepje el.
– Már nem bírtuk tovább nézni az áldatlan állapotokat, és mi, lakók szedtünk össze hatszáz liternyi hulladékot az önkormányzat helyett – áll a levélben, melyet a polgármesternek címzett.

– Megértem a panaszosokat – mondta Kenéz István polgármester –, a renitens szemetelők morálján azonban nem tudunk változtatni. Akad üdülőtulajdonos, aki a szemétdíj megfizetése helyett köztéri kukába gyömöszöli konyhai hulladékát.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már a kukát is kamerával őrzik
[/caption]
Kenéz István szerint a gyűjtőt nem lehet áthelyezni, mert az ISPA-programban ellenőrizni fogják helyüket a testületi döntésnek megfelelő helyrajzi számok szerint. Kenéz István gyakoribb ürítést kért a szolgáltatótól, így a szezonban hetente háromszor szállítják el a hulladékot a szóban forgó helyszínről, sőt hétfőnként itt kezdenek.

A közelmúltban a boglári testület is leszavazott egy hasonló lakossági felvetést. A szomszédos városban is azt kérték: tegyék kevésbé forgalmas területre a gyűjtőt. A testület azzal érvelt: az eldugottabb hely még inkább felbátorítaná az illegálisan szemetelőket. Kovács Miklós polgármester egyúttal bejelentette: bekamerázták a legkritikusabb gyűjtőszigetet. Fenyvesen pedig egy hónapja szereltek fel kamerát egy Fenyves-alsói és egy központi szelektív szigetnél. Tábla figyelmeztet a képrögzítésre, és a szabályszegés esetén várható pénzbírságról is tájékoztatnak.Néhány napig nagyon jól működött az új rendszer a kamerák elhelyezése után – mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere, aki szerint újabban megint megtelik szeméttel a szelektív szigetek környéke. Fenyvesen a közmunkásoknak mindennap végig kell járniuk ezeket a helyszíneket, hogy eltakarítsák a szabálytalanul ott hagyott szemetet. A javarészt éjjel kitett szemétkupacokat reggelre nemegyszer kutyák marcangolják szét, tovább rontva a helyzetet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!