Kék hírek, bulvár

2009.09.14. 14:35

Megsemmisült az erdő az esztelen pusztítás után

A korábban érintetlen 2 hektáros égeres, ligetes mocsárerdő, s annak rovar- és madárvilága teljesen eltűnt.

Jakab Edit

Negyven évbe telik, míg eltüntetik annak a környezetkárosításnak a súlyos következményeit, amelyet egy felelőtlen döntés okozott. A 40 éves férfit, aki a döntést meghozta, környezetkárosítás és más bűncselekmény miatt kell felelnie a bíróság előtt, miután a Barcsi Városi Ügyészség vádat emelt ellene.

A vádlott öt és fél éve vásárolt meg egy 87 hektáros ingatlant Kálmáncsa külterületén. Pontosabban az osztatlan közös, vegyes művelési ágú ingatlan tulajdoni hányadát, 2 millió forintért. Két év múlva tovább értékesítette ugyan, valójában azonban továbbra is ő rendelkezett vele.

Megbízást adott, hogy az erdőből 2 hektáros részen fakitermelést végezzenek, ám az ehhez szükséges hatósági engedélyeket nem szerezte be. A terület kilencven százalékát gyakorlatilag letarolták: 612 köbméter vegyes fajtájú fát vágtak ki, ebből a helyszínen ledöntve maradt 264 köbméter. A károsított területeket csak beavatkozással lehet helyreállítani, a kitermelt faállomány helyreállítása, mintegy 40 évet vesz igénybe.A kár szinte felbecsülhetetlen a növény- és az állatvilágban is, mivel a fakitermeléssel érintett teljes erdőrész védett természeti terület, a láp élőhely és növénytársulás is jelentős mértékben károsodott. A védett élő szervezetek egyedszáma is jelentősen csökkent. A tarvágás következményeként a korábban érintetlen 2 hektáros égeres ligetes mocsárerdő, s annak rovar- és madárvilága teljesen eltűnt, mivel életfeltételeik megszűntek.
A vádlott szabadlábon várja a bírósági tárgyalást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!