Kék hírek, bulvár

2009.09.24. 13:38

Mindig a maffia nyer: 20 ezres kölcsönből félmilliós adósság

A kisemmizett lakástulajdonosokról szóló híradások hihetetlennek tűnnek. Pedig egy húszezer forintos gyorskölcsönből is keletkezhet félmilliós adósság, ahonnan csak egy lépés az uzsorás. Innen kezdve a híradások leginkább a bűnügyi magazinokban folytatódhatnának: az éj leple alatt betörnek az adóshoz, fenyegetik, feleségével és lányával erőszakoskodnak.

Balassa Tamás

Mindez nem kitaláció, egy észak-somogyi faluban történt. A balatonlellei Békési Béla meséli, aki a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének (MIÉSZ) elnöke. Keresztény ember. Ezt a személyes adatot akkor árulja el, amikor arról kérdezem: miért érzi magáénak a lakásmaffia által kisemmizettek ügyét. Hiszen a kontárokkal és csalókkal terhes, romokban lévő ingatlanszakma is elég munkát adna.

– Az iskolázatlanság és a jogban való járatlanság mindinkább párosul a kiszolgáltatottsággal, mivel egyre többen veszítik el megélhetésüket – magyarázza Békési Béla. – Ez melegágya a visszaéléseknek, a krimibe hajló végkifejleteknek, amikor egymást megállíthatatlanul követik a lecsúszás drámai lépcsőfokai. Az ingatlanra mint utolsó értéktárgyra felvett uzsorahitelek, gondolván, aki időt nyer, életet nyer. De itt mindig a maffia nyer. Csomagban felvásárolt jelzálogjog, adósságkezelés, árverezés, kilakoltatás. Az uzsorások szinte minden hátrányos helyzetű somogyi kistelepülésen megjelentek. Egyetlen apró hiba, és akár élete végéig rabszolga az egész család...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Mindig a maffia nyer
[/caption]
A MIÉSZ a közelmúltban hozta létre az uzsora- és lakásmaffia-ellenes munkacsoportját. Az Ingatlan SOS a veszélyeztetettek, kiszolgáltatottak bejelentéseit fogadja. Somogyban egyelőre Balatonbogláron. A visszaélések ugyanis a kevésbé gazdag környezetben, a kiszolgáltatott rétegek becsapásával, kihasználásával történnek, vallják. A maffiaellenes harc nem egyszerű, mert a fehérgallérosok jól körülbástyázzák magukat szerződésekkel, így nehéz bizonyítani a szándékaikat. Az Ingatlan SOS a tájékoztatást tartja a legfontosabbnak, és önálló SOS-honlapot hoz létre. Együttműködő társszervezetük, az Európai Sors-társak vezetője, T. Szabó Erzsébet jóhiszeműségének lett áldozata, amikor „baráti segítségként” kölcsönt akart felvenni saját lakására jelzálogjoggal, azonban egy adásvételi szerződést írt alá...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Húszezres kölcsönből félmilliós adósság
[/caption]
Az Európai Sors-társak közlése szerint előfordult, hogy egy tulajdonos egymás után több vevőnek is eladta a lakását, a második aktustól már a másén adva túl. Van, amikor az ingatlan soha nem volt az eladóé: albérletet adtak el így, többször egymás után. Hosszú ideig kórházban fekvő lakását is értékesítették így, de kapósak az önkormányzati telkek is, ezeket többször, több vevőnek is eladják.

A bűncselekmények szervezői általában jó képességű, „dörzsölt” bűnözők, akik a jogalkalmazás gyengeségeivel is tisztában vannak. A lakáscsalásokat szervezetten hajtják végre. Az e célra alakult bűnözői csoportok tagjai között megtalálhatók írástudatlan felhajtók, ingatlanközvetítők, jómódú befektetők, önkormányzati lakásügyi előadók, ügyvédek – írja a police.hu.„A gyanúsítottak tévedésbe ejtéssel, lerészegítéssel, ügyvédi közreműködéssel olyan személyek ingatlanjait szerezték meg, akik egyedülállóak, italozó életmódot folytatnak, ezáltal kiszolgáltatottak. A sértettek egy részének hetekig nem is volt tudomása arról, hogy ingatlanát valaki eladta.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!