Kék hírek, bulvár

2009.09.23. 14:26

Nyolcan fulladtak a Balatonba

Másfél órára vesztette szem elől hároméves kisgyermekét az a szülő nyáron, aki a felelőtlenség „rekordját” tartja a Balaton-parti események idei sorában.

Füleki Tímea

Az extrém időjáráson túl az emberi felelőtlenséggel kellett elsősorban megküzdenie a balatoni vízirendészet munkatársainak az idegenforgalmi idényben. Ez derült ki azon a szezonértékelő sajtótájékoztatón, melyet a tó legerősebb mentőhajójának fedélzetén tartott Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. A rendezvényen három vízirendészeti csónakkal kísérve járta be a tó nyugati medencéjét az 1100 lóerős hajó.

A kapitánysághoz tartozó hetven munkatárs számára ez a szezon is úgy kezdődött, mint a többi – számolhatnánk be a kísértetiesen hangzó, és már-már szállóigévé vált, közhelyes fordulattal arról, hogy a nyár elején nem történt kirívóan sok baleset. Július végéig hárman fulladtak a tóba, köztük az idei nyár egyetlen víziközlekedési balesetének halottja, aki egy kajakkal borult fel.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ez a szezon is úgy kezdődött, mint a többi
[/caption]
– Augusztusban viszont bekövetkezett az, amire rendőri eszközökkel egyáltalán nem lehetett volna reagálni – utalt Horváth László arra, hogy a tó további öt áldozatából négyen úgy haltak meg a vízen, hogy nem fulladás miatt vesztették életüket, hanem idősebb korban, természetes okból bekövetkezett egészségügyi problémák miatt. A Balaton idei tizenéves áldozatai ugyanakkor elkerülhették volna a tragédiát, hiszen mindegyikük vízibicikliről ugrott felelőtlenül a habokba.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tóparton ejtőző szülők bőven adnak munkát a vízirendészetnek
[/caption]
A felelőtlenséget az eltűnt gyermekek felkutatása kapcsán is említette a kapitányságvezető, aki arról számolt be: sok gyermek felkutatásakor a szülők még azt sem tudták megmondani a munkatársaknak, hogy a vízben vagy a parton veszett nyoma szemük fényének.

– Országosan százötven vízbefulladás történt eddig idén, ebből nyolc volt a Balatonon. Hazánk 1500 négyzetkilométernyi szabad vízfelületének több mint harmada a Balaton – Horváth László ezzel és a vízbefulladások balatoni statisztikájának látványos javulásával kívánta illusztrálni, hogy biztonságos a magyar tenger. A negatív csúcsot egyébként az 1994-es esztendő tartja közel félszáz tragédiával, a számot a kilencvenes évek végén szorították stabilan húsz, majd az utóbbi években tíz eset alá.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nyolcan fulladtak bele a Balatonba
[/caption]
Horváth László szerint ez nem csupán a fejlettebb eszközparknak és komolyabb felkészítésnek köszönhető, hanem a civil vízimentőkkel való egyre erőteljesebb együttműködésnek is. Az idén a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatán túl három kis egyesülettel is kapcsolatban állt a vízirendészet. Látványos eredmény, hogy ezeknek a területén egyetlen vízbefulladás sem fordult elő.Egy-egy vihar alkalmával 250-300 ezer a tó partján és a vízben tartózkodó fürdőző biztonságáról kellett gondoskodniuk a munkatársaknak a vízirendészet tájékoztatása szerint. A legjelentősebb az a július végi vihar volt, mely óránkénti 120 kilométeres széllel érkezett és 13 fokos hőmérséklet-különbséget produkált néhány óra alatt. Összesen öt olyan esemény volt az idei szezonban, akikor óránkénti száz kilométeresnél nagyobb szélben mentették a fürdőzőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!