Kék hírek, bulvár

2009.09.24. 19:14

Politikai okok miatt távolították el az igazgatót?

Három és fél millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság a siófoki Krúdy Gyula szakközépiskola egykori igazgatójának. Surin Zsuzsanna azt mondja: eltávolítása az ötvenes évek koncepciós pereit idézte.

Kolumbán Tünde

Éppen egy évvel ezelőtt függesztették fel állásából, később pedig menesztették az iskola éléről. Az általa indított munkaügyi per most zárult le. – Politikai indíttatása is lehetett a felmentésemnek – állítja Surin Zsuzsanna. – Tény, hogy bizonyos körök érdekeit szolgálta. Hasonló a koncepciós perekhez. Eddig elképzelni sem tudtam, hogy ilyen megtörténhet ma Magyarországon. Surin Zsuzsanna korábban a Somogyért Egyesület listáján szerepelt képviselőjelöltként.

Ügyéről megkérdeztük Szamosi Lórántot, ám a Somogyi Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) a siófoki Baross-középiskolából érkező főigazgatója kérdésünkre nem kívánta kommentálni a bírósági döntést.

Surin Zsuzsanna felmentésével kapcsolatban egy évvel ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy egy jegyzőkönyvet utólag megváltoztatott. Az igazgatónővel szemben folytatott vizsgálat végeredményéről azonban a munkáltató nem árult el részleteket.

– Bár a per megegyezéssel zárult, az okirat-hamisítás vádja alaptalannak bizonyult. Munkaviszonyomat nem fegyelmi elbocsátással szüntették meg. Rendőrségi feljelentést senki nem tett, másrészt komoly összegű kártérítést fizettek ki, nyilván nem véletlenül. Mindezek arra utalnak, hogy nem állt a háttérben más szándék, mint az elmozdításom – véli az exigazgató.

Utólag Surin Zsuzsanna úgy látja, talán nem kellett volna elapróznia a figyelmét azzal, hogy mindig minden feladatban segíteni akart a munkatársainak. – Ez egyrészt jó volt, mert mindenbe beleláttam, másrészt viszont szétforgácsolta az energiámat, figyelmemet, és feszültté tett.

– Az eltávolításomat megszervezők sokat törhették a fejüket, hogyan csinálják – folytatta Surin Zsuzsanna. – Kínosan ügyeltem mindig arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően történjen minden. Precizitást vártam el a dokumentumok vezetésében is. Kihasználták az átalakulással járó összevisszaságot (a megyei fenntartású középiskolákat közös igazgatás alá vonták), fejetlenséget, a szabályzatok hiányát.

– Felmerül a történtek után: szükség van-e olyan igazgatóra, aki tud gazdálkodni és átlátja a pénzügyeket a megyei intézmények összevonása után is – ad hangot kételyeinek Surin Zsuzsanna, aki arra azért továbbra is büszke, hogy 1999-es kinevezését követően sikerült felülkerekedni a gazdasági nehézségeken és helyreállítani az intézmény jó hírnevét.Elődjét, a Krúdy akkori igazgatóját hűtlen kezelés és okirat-hamisítás miatt ítélte letöltendő szabadságvesztésre a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!