Kék hírek, bulvár

2009.09.09. 13:53

Sípszóra kapják elő, s már tüzelnek is

Az idén még nem volt szükség arra, hogy somogyi rendőrnek a fegyverét kelljen használnia. Ám ha mégis sor kerülne ilyenre, métereken és másodperceken múlhat minden. Vagyis nem mindegy, hogy milyen biztonsággal kezeli a szolgálati fegyvert.

Jakab Edit

Mergancz Sándor megyei rendőrfőkapitány a Kaposvári Sportlövő Klub versenyzőjeként lövészetben országos bajnok lett. Kevés rendőr mondhat magáénak ilyen sikert, sőt, Somogyban csak néhányan űzik versenyszerű sportként a lövészetet. Pedig azt gondolhatnánk: egy egyenruhásnak olyan biztonsággal kell kezelnie a pisztolyát, mint sebésznek a szikét.

– Teljesen más a sport és a szolgálat – mondja Mergancz Sándor. – Jó, ha valaki sportol, mert az alapokat természetesen meg lehet így tanulni. De a való életben nincsenek olyan „steril” körülmények, mint egy versenyen.

– Éles szituációban, amikor a másodperc tört része alatt kell dönteni, felmérni a helyzetet, mérlegelni a veszélyeket, az teljesen más – folytatja Mergancz Sándor. – Gondoljunk bele: stresszhelyzetben egy százszázalékosan kiképzett ember is tudásának, képességének csak a hatvan százalékát tudja nyújtani. Ebbe kell beleférnie, hogy senki se sérüljön meg. Váratlan helyzetben minden előfordulhat: gurulatot kaphat a lőszer, nem mérjük pontosan be a hatóerőt – tette hozzá Mergancz Sándor.

Mergancz Sándor éppen ezért tartotta fontosnak, hogy a rendőrök kiképzése is ehhez igazodjon. A kilencvenes években ő is részt vett a lőkiképzés megreformálásában. Ha az amerikai filmekben látott szuperlőterek, -gyakorlópályák itt még nem is állnak rendelkezésre, azért próbálnak egyre inkább „életközeli” szituációkat beállítani a lőgyakorlatokon.

Molnár Zoltán rendőr alezredestől, a közrendvédelmi osztály vezetőjétől megtudtuk: a terrorelhárító szolgálattól kölcsönözték azt a gyakorlatot, amikor egy rendőr nyolc méterre a céltáblától sípszóra előkapja pisztolyát, és lead egy lövést, társa pedig ezalatt az ellenkező irányba kezd futni. Ha nagyobb távot tesz meg nyolc méternél, akkor van még mit csiszolni a „taktikán”.

A somogyi rendőröknek egyébként nincs okuk szégyenkezni: a tavaszi gyakorlások részideje három másodperc alatt volt, de jó néhányuknak alig másfél másodpercre volt szükségük ahhoz, hogy elővegyék a fegyvert, célozzanak, és találatot vigyenek be.

Az sem mindegy, mikor használhatja a rendőr a fegyverét. A rendőrségi törvény, a szolgálati szabályzat nagyon szigorúan meghatározza, hogy erre csak olyan súlyos esetekben kerülhet sor, mint például élet, testi épség elleni közvetlen fenyegetés vagy támadás, terrorcselekmény megakadályozása, gyilkos elfogása.Somogyban az idén szerencsére erre nem volt példa. Arra igen, hogy a rendőr kénytelen volt elővenni a szolgálati fegyverét – legtöbbször már ez is elég visszatartó erő. Figyelmeztető lövésre – amelyre ugyanazon feltételek mellett van lehetőség, mint az „élesre” – sem volt szükség. Az viszont előfordult, hogy állatra, például kutyára, rókára muszáj volt lőni. Évente két-három alkalommal kérnek segítséget ilyen ügyben. De csak a legvégső esetben kerül elő a pisztoly, ha nem tudják a vadászt vagy az állatorvost értesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!