Kék hírek, bulvár

2009.09.08. 11:42

Vizsgálják a neonáci kiképzőtábort

A Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja az ügyet, ellenőrzi a sajtóban napvilágot látott információk valóságtartalmát – mondta kedden az NNI szóvivője az MTI-nek azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban, melyek szerint Győr-Moson-Sopron megyében náci kiképzőtábor működött.

MTI

Bartha László szóvivő azt is közölte, hogy eddig a táborral kapcsolatban nem kaptak bejelentést.

A Junge Welt című német lap egyik írására szerint a német neonácik júliusban közelharc- és fegyveres kiképzést kaptak a Magyar Nemzeti Arcvonal katonai táborában. Az m1 Híradója szerint szerint Bőny külterületén működött a tábor.

Az MTV képeinek tanúsága szerint még mindig ki van függesztve a házirend, amely szerint a tábor területére melegek, zsidók és  cigányok nem léphetnek be.


A Magyarországi Munkáspárt 2006 nyílt levélben kérte Bajnai Gordon miniszterelnöktől, indítson vizsgálatot a német  neonácik júliusban tartott magyarországi kiképzése ügyében.

"A Magyar Köztársaság az 1947-es párizsi békeszerződés  aláírásával vállalta, hogy feloszlatja a területén működő náci  szervezeteket, és megakadályozza új szervezetek alakítását, azok  működését" - áll a levélben, melyet Vajnai Attila mellett Tamás  Gáspár Miklós filozófus, Droppa György, a Zöld Baloldal elnöke, Trasciatti Attila, a Fiatal Baloldali Unió képviselője, Hirschler Tamás, a Magyar Antifasiszta Liga elnöke és Gold József Márton, a Civil Parlament Szövetség elnöke írt alá.

A Junge Welt Cél a megsemmisítés című írásában a nemzetközi  "baráti kört" ismertetve kitért arra, hogy e csoportok egyik internetes oldalán június végén figyelemfelhívó előzetes jelent meg  a militáns Magyar Nemzeti Arcvonal félkatonai táborában július 10-e  és 14-e között sorra kerülő kiképzésről.

A Népszabadság május 8-án írt arról, hogy katonai gyakorlatokat tartanak és harcászati táborokat szerveznek a hungaristák, folyik a kiképzés: a demokrácia pusztulására, a "tűzben, mocsokban és vérben születő új világ eljövetelére  készülnek".

A Magyar Nemzeti Arcvonal a kilencvenes évek végén bukkant fel a  magyar sajtóban: 1997-ben ez a szervezet tartotta az első megemlékezést Budapesten arról, hogy 1945. február 11-én a több  tízezer német és magyar katona tört ki a Vörös Hadsereg által bekerített Budai Várból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!