Kék hírek, bulvár

2009.10.28. 19:12

Balatoni stricit segített a rendőr, a kurva buktatta le

A kormány eltökélt az idei törvénykezésben, az ellenzék eközben nevet, mondván, éppen a legkorruptabb szocialisták üzennek hadat a korrupciónak.

Balassa Tamás

Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal, bejelentővédelem, átláthatósági megállapodások – ezek szerepelnek a Bajnai-kormány antikorrupciós csomagjában.

Transparency International korrupciós listáján száznyolcvan vizsgált ország közül a 47. helyet foglalta el hazánk. Magyarország nyolc helyezést csúszott vissza az egy évvel korábbihoz képest, ez a mozgás meglehetősen nagy a listán. Macao kilenc, Tajvan és Norvégia öt helyet esett vissza; utóbbinak volt honnan.



Magyarországon elsősorban a politikai és a gazdasági élet – és elit – háza tájáról kerültek elő az elmúlt években szaftos ügyek. Az emlékezetes Tocsik-sikerdíj, melyből a tocsikolás szót alkotta a közbeszéd, a közpénzeltüntetés hazai történetének alfája és ómegája. Pedig ez nem is volt klasszikus vesztegetés. És a legtöbb elhíresült lopás, csalás, hűtlen kezelés vagy annak alapos gyanúja (Zuschlag-, BKV-, Kulcsár-ügy) nem az.

Nehezen határozható meg, mi is a korrupció voltaképpen. A fogalom először egy görög történetírónál jelenik meg, majd Machiavelli használja a kormányzás romlására. Van, aki a közrossz és a magánjó közötti feszültséget járja körül a témában.

A megfogalmazás azért is nehéz, mert különféle korszakokban és kultúrákban máshol húzódtak, húzódnak a korrupció határai. Skandináviában a legkisebb ajándék hivatali elfogadása is bűn. És a fejlődő országokban bűn-e vízért cserébe korrumpálni? Erre a finomságra hívja föl a figyelmet egy korrupcióellenes aláírásgyűjtés, melyet keddig 5603-an írtak alá elektronikusan – hatvanhárman Magyarországról – a félmilliárd európai uniós állampolgár közül.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyors hivatali ügyintézést olajozza a kenőpénz
[/caption]
Egy biztos, a megvesztegetés pénzért vagy más juttatásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttatást vagy hátrány okozását jelenti például politikai, közigazgatási, rendőri vagy gazdasági területen. A rendőrség kevés e körbe tartozó ügyben nyomozott az elmúlt időszakban, tájékoztatott Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Jelentősnek mondható ügy volt az APEH-vezetők ellen indult nyomozás, ami átkerült a pénzügyőrséghez.

<keretes35808>

Nagyobb számban polgármesterek ellen indult – később igaztalannak bizonyult, rosszhiszemű bejelentők által megfogalmazott vád alapján – eljárás. 2003-ból Fonyód egykori vezetőjének, Francsics Zoltánnak az esetére emlékezhetünk, aki egy beruházótól kért ellenszolgáltatást tanácsadói díj címén. Lengyeltóti később újraválasztott első embere pedig azért került összetűzésbe a joggal 2006 előtt, mert pénzért segítette külföldiek ingatlanszerzését. Ezt még abban az esetben is nehezményezte a bíróság, ha a „támogatást” ténylegesen a település kapta.

<keretes35807>

Az elmúlt két esztendőben hét vesztegetési ügy került a Somogy Megyei Bíróság elé. Ifkovics István, a büntetőkollégium vezetője elmondta: a cselekmények többségét hivatalos személy követte el, döntően rendőrök. Előfordult zsebre bírságolás, amely rövidebb szabadságvesztéssel és szolgálatvesztéssel járt. A Balatonnál egy strici munkáját segítette a rendvédelem tagja a rivális lányfuttatóval szemben; egy hoppon maradt, ám el nem illant pillangó tudatta az esetet a szerv munkáltatójával. Vámos és munkaügyi felügyelő is lebukott, előbbi egy vendéglátóegység konyhájára járt előszeretettel ingyenkosztért, utóbbi egy benzinkút bezárásától tekintett volna el némi gyarapodás fejében.

<keretes35806>

A hivatalos személy által elkövetett vesztegetésnél nem számít az értékhatár, már az előny kérése is büntetendő. Három, minősített esetben tíz év a büntetési tétel. A gazdaság körébe tartozó eseteknél ez kettő, illetve nyolc év „csupán”. Utóbbi esetek ritkábbak, mivel senkinek sem érdeke, hogy a döntéshelyzetben lévőkről, pénzt osztókról kiderüljön, hogy valamit elvárnak cserébe a juttatásért. Most, hogy a bejelentésért „sikerdíj” járhat, dömping jósolható, és nyomozati leterheltség. És tán még előnyhöz is lehet majd jutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!