Kék hírek, bulvár

2009.10.07. 13:40

Botrány az iskolában: tetves gyerek, menj haza!

Zárják ki a közösségből azt a gyereket, aki rendre megfertőzi fejtetűvel a társait. Egy hónappal a tanévkezdés után besokalltak a szülők.

Nagy László

Tetűirtással indul minden tanév a somogyi iskolákban; a nagyatádi Árpád Fejedelem iskola egyik első osztályában is találtak a védőnők fejtetűt. A szülők tudomásul vették, hogy ilyen előfordul, s elvégezték az előírt kezeléseket.

A tanévkezdés után egy hónappal azonban még mindig nem sikerült megszabadulni tőle. Több szülő besokallt, s egyikük azzal kereste meg szerkesztőségünket: segítsünk elérni, hogy a hatóságok erőteljesebben lépjenek fel azzal a családdal szemben, ahonnét minduntalan megfertőződik a többi kisgyerek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egy család okozza a bajt
[/caption]
Egyetlen család miatt miért kell valamennyit ilyen helyzetbe sodorni? – teszi fel a kérdést. – Általában épp azok a családok nem veszik komolyan, amelyektől kiindul a probléma – mondta név nélkül. – Nem tudják vagy nem akarják megvenni a tetűirtó szert, vagy csak az olcsóbbat, gyengébb minőségűt veszik, ami nem oldja meg a problémát. A hatóságok pedig nem állnak a sarkukra, szemérmesen kezelik az egészet a gyerek személyiségi jogaira hivatkozva. Hol vannak azonban a többiek jogai?

Szakályné Pintér Mária, a nagyatádi iskolák főigazgatója azt mondja: minden évben visszatérő gond ez, a jogszabály pedig meglehetősen szűk mozgásteret enged.

– Nagyatádon és környékén is egyre több a hátrányos helyzetű gyerek – tette hozzá Szakályné Pintér Mária. – Sokuk olyan környezetből érkezik, ahol nem ügyelnek a higiéniára. Minden évben akad néhány család, amelyik a gyerekkel néhány fejtetűt is elküld az iskolába. Az ő gyerekeiket sem zárhatjuk ki a közösségből; a jelenlegi törvények szerint még az iskolaorvosnak sincs joga otthon tartani a gyereket. Azt is el kell mondani, hogy sokszor ezek a családok zaklatásnak veszik, ha segíteni próbálunk.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tetűirtással indul minden tanév
[/caption]
Fejtetűkérdésben a helyzet magaslatán állnak az egészségügyi szervezetek. A labda most a szülőknél pattog. Ezen a véleményen van Váradi Andrea nagyatádi vezető védőnő.

– Odafigyelnek a tanárok, szűrnek a védőnők, ellenőriz az ÁNTSZ. Idén szeptemberben is elvégeztük a szűrést az iskolákban, és ahol fejtetűt, serkét találtak a munkatársaim, ott azonnal kezelték a gyerekeket – mondta Váradi Andrea. – Ahol a probléma visszatér, ott akár hetente megjelennek a védőnők. Megkeresik a családot, szakmai segítséget adnak. Mindezt diszkréten, senkit nem megszégyenítve tesszük.A szakember úgy véli: ma már igazán jó szerek vannak, pár perc alatt megszüntethető a fejtetű, s a megelőzésre is léteznek hatékony anyagok. – El kell fogadni, hogy a gyerekek különböző környezetből jönnek, a fejtetű pedig könnyen terjed. Az tény, hogy ezek a szerek nem olcsók; kis jövedelmű családoknál ez valóban jelenthet gondot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!