Kék hírek, bulvár

2009.10.28. 16:37

Dagad a botrány a belvárosi kínai bolt körül

Háborognak a kereskedők, indulatokat váltott ki a kínai üzletnyitás híre Kaposváron. A politikusok is ringbe szálltak. Szita Károly a gagyi ellen kér törvénymódosítást, Lamperth Mónika szerint viszont a polgármester a kormánypárti képviselőkre próbálja rátolni a tehetetlenségét.

Harsányi Miklós

Bank helyett kínai áruházat avatnak Kaposváron, a Kossuth téri luxustársasházban. Az elképzelések szerint ezzel még koránt sincs vége az ügynek. Zsinórban újabb hasonló tulajdonlású és profilú üzletházak nyílhatnak meg hamarosan a belvárosban. Indulatokat váltott ki a bolt híre, botrányt emleget a Kiskereskedők Országos Szervezete (Kisosz) is.

– Kezdeményezzék a kereskedelemről szóló törvény módosítását Kaposvár kormánypárti országgyűlési képviselői – ezt sürgeti a kaposvári polgármester. Szita Károly szerint ez azért szükséges, mert a települési önkormányzatoknak jelenleg semmilyen lehetőségük nincs arra, hogy a város kiemelt övezeteiben megtilthassák a gagyi cikkek forgalmazását.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dagad a botrány a belvárosi kínai bolt körül
[/caption]
Lamperth Mónika és Kolber István kezdeményezze a kereskedelemről szóló törvény módosítását, hogy az önkormányzatok megvédhessék értékeiket a gagyi cikkek térhódításától – derült ki Szita Károly közleményéből. Szita Károly kérését azzal indokolta, hogy több olyan üzlet is nyitás előtt áll Kaposváron, amely a megyeszékhely belvárosához, főteréhez nem méltó árucikkeket forgalmazna.

Szita Károly úgy látja: ma a települési önkormányzatoknak semmiféle lehetőségük nincs arra, hogy ezeket a tevékenységeket betiltsák, korlátozzák. Azért sem, mert a kormány egy hónappal ezelőtt megváltoztatta a kereskedelmi tevékenység végzésének feltételeiről szóló rendeletet. Ennek értelmében október elsejétől egy-egy vállalkozás az önkormányzat által kiadott működési engedély nélkül is megkezdheti az árusítást, elég csupán bejelentést tennie. Szita Károly kitért rá: a módosítás előtt a kereskedő kizárólag a jogerős határozattal kiadott működési engedély birtokában kezdhette meg, illetve folytathatta tevékenységét.

– Megszoktam már, hogy ha Szita Károly beszorítva érzi magát egy probléma megoldásában, akkor azonnal a kormányra vagy a kormánypárti képviselőkre próbálja rátolni a saját tehetetlenségét – reagált a kaposvári polgármester szavaira szerdán Lamperth Mónika országgyűlési képviselő (MSZP).

– A kaposvári kereskedők problémái azzal kezdődtek, hogy Szita Károly a százmilliós nagyságrendért leszanált és rendbetett Berzsenyi utcát aprópénzért odaadta a multiknak – mondta Lamperth Mónika. – Nincs még egy nagyváros Magyarországon, ahol a Tesco öt perc gyaloglásra van a város díszterétől. Tehették volna a város szélére, mint minden hazai városban! Ezért sajnos sok kiskereskedő ment tönkre a belvárosban. S ha ezen nem tud a város változtatni – márpedig most már nem tud – akkor nehéz lesz kereskedőket találni a sétáló utcára.

Lamperth Mónika hozzátette: a törvénymódosítás a bürokrácia csökkentését célozta. A helyi hatóságnak azonban maradtak eszközei. – Ha Szita Károly kéri, szívesen segítek ennek a problémának a megoldásában – jelezte Lamperth Mónika. – Egyébként én sem örülök az olcsó és rossz minőségű termékek terjedésének. Ezzel sajnos mindenhol küszködnek.



– Szomorú vagyok – ezt már Kertész Rezső, a Kisosz megyei társelnöke mondta. – Úgy tűnik, hogy a belvároshoz nem túlságosan illő üzletek, lerakatok nyílhatnak meg hamarosan. Más városokban nem ezt tapasztaljuk. Ha az ember Graz, Bécs, München vagy Miláno központjában sétál, akkor elegáns üzletházakat, igényes boltokat lát. Az egész ügy számomra furcsa: olyan, mintha mi egy másik EU-hoz csatlakoztunk volna.

Kertész Rezső úgy vélte: több jel utal arra, hogy a hagyományostól eltérő kereskedelmi kultúra kezd kialakulni. Ez – a megyei társelnök szerint – nem biztos, hogy jó irányba vezet.


Nagyobb térképre váltás

– A kaposvári kiskereskedőket már több nagy csapás érte – hangsúlyozta Kertész Rezső. – A megyeszékhelyen letelepedő multik miatt rengeteg vállalkozás ellehetetlenült, tönkrement. Ha most a karácsony előtti felfutásban reménykedő kiskereskedők újabb pofont kapnak, akkor sok boltban végérvényesen lehúzhatják a rolót. Kettős a veszély: nemcsak a vállalkozások mehetnek csődbe, hanem a munkanélküliek száma is megugrik!

– Bizonytalanság és csökkenő árbevétel: ez az egyik legfőbb gondja a somogyi kiskereskedőknek, vendéglátósoknak – utalt a Kisosz felmérésére Kertész Rezső. Azt mondta: 75 megkérdezett közül 54 bizonytalannak ítélte meg helyzetét, 15 pedig leépülőnek. Elgondolkodtató az is, hogy alacsony árfekvésű és állítólag alacsony árréssel dolgozó távol-keleti kereskedők miként tudnak esetenként exkluzív üzleteket nyitni. Eközben – tette hozzá a társelnök – a helyi kisvállalkozók jelentős része egyik napról a másikra él, üzletük a megszűnés határán van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!