Kék hírek, bulvár

2009.10.07. 18:23

Döglött ló és veszélyes hulladék a határban

A veszélyes hulladék beszivárog a talajba és szennyezi a kutakat. Sokak féltik gyermekeik egészségét és az illegális szemétlerakó megszüntetését szorgalmazzák.

Vigmond Erika

A Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség bejelentésre helyszíni szemlét tartott Hollád határában húzódó területen.
A szőlővel, kukoricással, szalmabálákkal ölelt, homokbányaként nyilvántartott illegális szemétlerakónál perceken belül parázs vita alakult ki az önkormányzat, a terület tulajdonosának képviselője, s a bejelentők között.

Összegezve: a tulajdonos nem tudott a szeméthalmozásról, az önkormányzat senkinek nem adott lerakási engedélyt, a fényképek tanúbizonysága szerint pedig folyamatosan érkezik a szemét.

– Építési-bontási törmelék, festékes edények, műanyagok, palatető maradványok, ezek közül nem egy veszélyes hulladék – sorolta a holládi Mózes Ferenc, s bizonyítékként még egy aszfaltdarabot is letett Szentiványi Beatrix, a Zöldhatóság jogi ügyintézője elé.

Tordai Judit, aki Mózes Ferenc mellé állt, s a felügyelőség felé jelezte az illegális hulladék lerakását, arról beszélt: ez nem holládi mennyiség. Felháborítónak tartja, hogy egy ilyen pici faluba hordják mások szemetét.

– Az egészségre is ártalmas szemét beszivárog a talajba, megjelenik a kúti vizekben – tette hozzá Tordai Judit. – Nem messze lakom a szemétteleptől, nagyobb esőzés még a hordalékát is lehozza az úton. Két kisfiam van, fontos az egészségünk. Addig megyek, míg ez a szemétdomb el nem tűnik. Az nem elég, hogy betakarják, szedjék ki onnan.

Szentiványi Beatrix, a Zöldhatóság jogi ügyintézője elmondta, hogy most a bizonyítékok beszerzésére, majd később értékelésére kerül sor. Amennyiben indokolt, a környezet védelméről szóló törvény alapján részleges környezetvédelmi felülvizsgálat elvégzését írhatja elő a hatóság.Nemesdéden is "letették névjegyüket" az illegális szemétlerakók. A falu határában valakik az út mellett felejtettek egy döglött lovat. Még azzal sem törődtek, hogy kevésbé észrevehető helyen szabaduljanak meg a tehertől. Halászi Attiláné polgármester elmondta: a hatósági állatorvos bevonásával az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. böhönyei telepére szállították az elhullott állatot és feljelentést tett a rendőrségen is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!