Kék hírek, bulvár

2009.10.04. 11:12

Soha nem látott fotók a Holdra szállásról

Negyven éve lépett először ember a Holdra. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA floridai központjában, ahová meghívást kapott egy kaposvári fényképész, Diseri József is.

Vas András

Július 20-án múlt 40 esztendeje, hogy az Apollo–11 parancsnoka, az amerikai Neil Armstrong Edwin Aldrin társaságában a Holdra lépett. A világűrkutatást forradalmasító utazásra a két űrhajós természetesen fényképezőgépeket is vitt magával – és tulajdonképpen ennek köszönhette a kaposvári fényképész, Diseri József, hogy ott lehetett a NASA Cape Canaveral-i ünnepségén.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Kennedy űrközpont
[/caption]
Az űrkutatási hivatal ugyanis a Holdra szállás előtt megpályáztatta a fényképezőgép-gyártó cégeket, s a tenderen a Hasselblad diadalmaskodott, így a svéd gyártó masináival indult útnak az Apollo–11. Az asztronauták csak a filmeket hozták vissza, tehát a gépek ott porosodnak a Holdon... A cég és a NASA jó kapcsolata azóta is tart, így természetes volt, hogy az évfordulós ünnepségre néhány ismert Hasselblad-használó is meghívást kapott.

– Négy napra utaztunk ki Floridába – kezdte Diseri József –, Magyarországról hárman mentünk. A szállásunk Orlandóban volt, onnan vittek ki bennünket Cape Canaveralra és a Kennedy űrközpontba.
Ahol elsőként a svéd cég új fejlesztéseit láthatták, majd bemehettek a NASA helyi részlegeibe.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az Apollo–11 hajdani irányítóközpontja
[/caption]
– Persze nem mindenhová, hiszen akadnak szigorúan zárt övezetek – folytatta Diseri József. – Cape Canaveral óriási terület az Atlanti-óceán partján és a mellette lévő Merritt-szigeten. Megnézhettük a kilövőállomásokat, melyek mellett óriási tartályokban tárolták a hidrogént, a hangárokat, az űrhajóparkot. Engem leginkább az űrhajók közelsége fogott meg. Elképesztő technikai bravúrokat láttunk, megmutatták a holdkompot, az indítórakétákat, kicsit olyan volt a hely, mintha egy fantasztikus filmbe csöppentem volna.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Akadnak szigorúan zárt övezetek
[/caption]
Természetesen az Apollo–11 hajdani irányítóközpontjába is eljutottak – bár már nem használják a berendezéseket, a mai napig üzemképesek –, míg az ünnepi díszvacsorára az egyik hangárban került sor, ahol a vendégek feje felett egy valódi űrhajó lógott.

– Vacsora közben egyszer csak megjelent a feleségével Edwin „Buzz” Aldrin, a második ember, aki a Holdra lépett – tette hozzá a kaposvári fényképész –, s élménybeszámolóval összekötött előadást tartott a Hold-kutatásról képekkel, tárgyi bizonyítékokkal, eddig még be nem mutatott fotókkal. Ennek ellenére még a meghívottak között is akadt, aki kétségbe vonta a Holdra szállás tényét, s nekiállt vitatkozni az asztronautával.A többség persze nem tamáskodott, sokkal inkább szeretett volna a hajdani űrhajós közelébe férkőzni. Diseri Józsefnek szerencséje volt, a közös fotózás közben néhány szót is tudott váltani Edwin Aldrinnal.
– Mondtam neki, hogy Magyarországról jöttem – állította –, s meglepődtem, ugyanis tudta, merre van, egyből rávágta, hogy a fővárosa Budapest. Pedig előtte néhány helybeli erősen Bukarestezett...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!