Kék hírek, bulvár

2009.11.09. 08:05

Ha rendet akarunk, ki kell szűrni a hitvány elemeket

A rapsicok nem görcsölnek a lebukástól. Minél gazdagabb legyen a zsákmány, csak ez számít nekik.

Harsányi Miklós

Ficzere Mátyás kaposvári keramikusművész, aki évtizedek óta hűséges rajongója a Desedának, azt mondja: a hitvány elemek kiszűrésére hatékony módszereket kell bevetni.

– Minket, a desedai pecások közösségét lopják meg ezek az alakok – fakadt ki a novemberi esetre hivatkozva. Megírtuk: ötszáz méter hosszú hálót emeltek ki a Desedából a halőrök, amelyben három mázsa hal – főként süllő – volt. A halakat visszaeresztették a tó vizébe.

– Azt kellene elérni, hogy egyetlen haltolvaj se érezze magát biztonságban – mondta Ficzere Mátyás. – Végre kialakult az ország egyik legjobb horgászvize Kaposvár közelében, s akkor ilyen alakok kényük-kedvük szerint tüntetik el a halat. Ki kell vetni magunk közül azokat, akik nem idevalók! Az orgazdákat is példásan felelősségre kell vonni!

Akár harmincszázalékos árelőny – egyes információk szerint a feketepiacon ennyivel adják olcsóbban a tavakból lopott halat, mint a boltokban.

Fodor György, a megyei horgászegyesületek szövetségének elnöke szerint a hálóügy felborzolta a kedélyeket. A szövetség rögtön megindította az eljárást.
– Roppant nehéz kiszűrni az illegális horgászokat – jelezte Fodor György. – Körbe kellene kamerázni a tavat, és a mostani három helyett talán tízszer annyi halőrre lenne szükség ahhoz, hogy abszolút biztonságban legyünk. Ez szinte lehetetlen vállalkozás.A Desedán tehát marad a korábbi gyakorlat, a módszeres és következetes ellenőrzést folytatják. Fodor szerint így nem marad el az eredmény.
– A menekülő útvonalakat kéne lezárni – folytatta Fodor György. – A környéken jó pár olyan területről tudunk, ahol viszonylag könnyedén elmenekülhetnek az illegális horgászok. Persze munkatársaim is meglehetősen behatóan ismerik a környéket.

A rendőrökön kívül a kaposfüredi hegyőrökre is számíthatnak az ellenőrök. A szövetség munkatársai mindenesetre napokon belül újabb éjjellátót vehetnek át; ez kapóra jön a következő hetek feszített tempójú ellenőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában