Kék hírek, bulvár

2009.12.10. 15:25

Megnéztük az „ocó” kínai birodalmat - képek

Esőben boltot nyitni szerencsés – tartja egy kínai mondás. Fortuna alighanem kegyeibe fogadta a kaposvári kínai kereskedőket.

Harsányi Miklós

„Felső rész műbőr, talp PVC, bélés textil/műbőr” – olvasható az egyik férfifélcipő vásárlói tájékoztatóján. A remekmű feltehetően valamelyik távoli megagyár terméke, a boltban ipari mennyiségben árulnak lábbeliket.

– Ilyet még nem pipáltam – áradozik az első vevők egyike, egy középkorú kaposvári férfi. – Ennyi cipőt soha nem láttam egy helyen. Lehet, hogy a következő fizetésnél majd én is újítok egyet. Széttapostam már a régi félcipőt, a munkába jó lenne valami normális darab. A műanyag szandál és a sportcipő nem stílusom, s persze egyetlen olyat se hordanék.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hihetetlen mennyiségű árut szállítottak ide
[/caption]
Tekintetével a polcok felé bök. Ki tudja, miért, de valahogy nem jött be neki a fekete lakkcipő. Így volt a dömper nagyságú, európai számozással talán ötvenkettesnek beillő tornacsukával is. A kaposvári belvárosi boltban valóságos labirintust alakítottak ki; egy sor áru, közlekedési folyosó, majd megint a ruhaneműktől roskadozó polcok.

A tekervényes folyosókon megállás nélkül mászkáltak a vásárlók, mély benyomást tett rájuk az áruözön. Dél körül zömmel lányok, asszonyok nézelődtek. Egy jó kiállású fiatalember kirítt a tömegből.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tekervényes folyosókon megállás nélkül mászkáltak a vásárlók
[/caption]
– Meglepően változatos összeget kérnek a holmikért – avatott a titokba, miután bemutatkoztunk egymásnak. Kiderült: mindketten terepszemlén vagyunk. Én írok, ő rögzít – legalábbis fejben, merthogy egy közeli kereskedés vezetője.

A kínaiak nem szálltak el az árakkal, de azért néhány dolog máshol nagyjából ennyiért megvásárolható – folytatta. – Hihetetlen mennyiségű árut szállítottak ide, és elég gyorsan otthonra leltek. Jó helyen van az üzlet, s egészen egyedi az épület. Karácsony előtt nyilván szépen kaszálnak.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Származási hely: Kína
[/caption]
Elegáns belsőépítészeti megoldás, halványszürke gránitborítás – a kereskedők nem pusztán a külsőséggel próbálnak kitörni a szürkeségből. A kabátrészleg kínálata vetekszik egy fajsúlyosabb áruházéval, de a kiegészítők terén sincs pironkodnivalójuk. Egy ajándékkuckó manapság már szinte minden nagyobb szupermarketben kötelező felszerelés, s természetesen a kaposvári kínaiban is berendeztek egyet. Amikor betoppantunk, az eladó hölgy éppen egy műanyag fenyő eladásával bíbelődött.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elegáns belsőépítészeti megoldás
[/caption]
– Még a fatartó is plasztikból van, így az idén már nem kell farigcsálással bajlódnia – ecsetelte a távol-keleti produktum előnyeit az eladó. A férfi nem sokat teketóriázott. Megforgatta a fát, megnézte a tartót, s máris magához ragadta a műanyag csecsebecsét.
– Ezerötszáz forintért ezt még elnézegetem otthon – dünnyögte, miközben a pénztár felé battyogott. – A vörös rózsájukat azonban a világ összes kincséért se tudnák rám dumálni.



Pedig piros a szirma és zöld a szára. A fröccsöntők még a minitüskékről sem feledkeztek meg. S mindezt egy százasért adják – igaz, a szívünk választottjának szánt rózsa is a műanyagipar zsenialitását dicsérte. Bár a virágok előtt nem kígyóztak hosszú sorok, a nők birodalmában máris megindult a tülekedés.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Köszönésképp kedvesen biccentett
[/caption]
Származási hely: Kína. Ez a felirat fityeg szinte minden terméken. A rikító árnyalatú kabáttól a barna kordnadrágon át a drapp kardigánig a termékek zömét több ezer kilométerre gyártották. Az élete párjával a boltba tévedt nyugalmazott kaposvári mérnök tágra nyílt szemmel nézte a hatalmas gyerekholmi-kollekciót.

– A mennyei birodalom Kaposvárra költözött – engedett meg egy poént fizetés közben, ám az eladó nem volt vevő a viccre.
A kasszánál álló kínai fiatalember azért mosolygott az élcen, s köszönésképp kedvesen biccentett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!