Kék hírek, bulvár

2010.03.19. 18:21

A Jobbik lenyomta a Fideszt és az MSZP-t

Minden eddiginél több, 3700 szavazat érkezett a heti kérdésünkre, melyben olvasóink hitbéli meggyőződését firtattuk: kinek, kiben hisznek a pártok közül. Ime, a „gratest hits...”

Balassa Tamás

A Sonline.hu olvasói a Jobbikban bíznak a legjobban, legalábbis ez derült ki a portálunk szavazásán. A Jobbikra a válaszolók 42,44 százaléka voksolt. A második helyre a Fidesz-KDNP (23,26 százalék), a harmadikra pedig az MSZP került (19,18 százalék).

Az MDF-re és az LMP-re is érkezett szavazat, de ők három százalék alatt maradtak. A voksolók közül sokan nem bíznak a pártokban: „a hitetlenek pártáján állok” lehetőségre a voksolók 8,59 százaléka kattintott.

A halvány remény múlhatatlan: valami köze csak van a pártok tehetségének és rátermettségének (melyet programjaikban kínálnak, és jelöltjeikkel tálalnak) a választói preferenciákhoz. Ezt a reményt ugyanis jelentősen halványították az elmúlt évtizedek parlamenti választásai, (más megközelítésben a csalfa, vak reményből rideg, ám reális valóság lett.)

Huszadik évére felnőtté (olykor az az érzésünk, megtört, életunt aggá) vált a harmadik köztársaság, de a jövő fiatalodása, megújulása nem kérdéses. A 90-es évek derekától három választáson át megtanulta az ország, hogyan lehet kiszeretni konzervatív és szociálliberális kormányból egyaránt.

A legendás 2006-os választás adta egy pártkoalíciónak először az ismétlés lehetőségét. Mint az őszödi beszéd óta tudjuk (?), talán méltatlanul. A „talán” vita tárgya lehet, az ország gazdasági-pénzügyi állapota nem. Amint az sem, hogy az ígéretek kulturálisan beágyazódtak a kampányokba. Tőlünk nyugatra állami hivatal árazza be ezeket, hogy a programok a földön maradjanak, s egy a remények se szálljanak el. A négy évvel ezelőtti választás hazánkban 6500 milliárdos négypárti ígéretcsomagját még a híres finn ajándékosgyáros kampánystratéga, az ősz szakállú Joulepukki is megirigyelte volna.

Négy éve a 13-14 milliárd körüli államháztartás felét elígérték a pártok. Emlékszünk. Mind a négy nagy eurót ígért 2010-re. A Fidesz 14. havi nyugdíjjal és „agyvisszaszívó” ösztöndíjjal, az MSZP olcsóbb fogamzásgátlással és panelprogrammal, az SZDSZ a megyék eltörlésével, az MDF ígéretelleni törvénnyel kampányolt. De nézzük, miből élünk 2010-ben? A társadalmi problémákra most inkább hangzatos ideológiák épünek, s nem ígéretek, hanem az ügyek ácsingóznak a támogatásért.

Návai Zoltán politológus, politikai elemző szerint a Sonline-szavazás értékes, mert felhívja a választók figyelmét a megalapozott voksot eredményező programokra, bár kétli, hogy sokan elolvasnák a terjedelmes dokumentumokat.– A Fidesz-KDNP kormányra kerülése után rövid idő alatt kell részletes programot készítenie és közérzetjavító intézkedéseket hoznia, ha nem akar az ősszel esedékes önkormányzati választásokon vereséget szenvedni – mondta Návai Zoltán. – Az új kormány mozgástere szűk ahhoz, hogy valódi változásokat tudjon megvalósítani, ehhez biztos többséggel kell rendelkeznie. Akár kétharmados többséggel.

Magyarországon volt már kétharmados MSZP-SZDSZ kormánytöbbség 1994-1998 között, mégsem dőlt össze a demokrácia – tette hozzá Návai Zoltán. – A kétharmados többséggel való ijesztgetést kicsit megalapozatlannak tartom, mivel az óriási felelősséggel jár, és a politikusok azért tisztában vannak vele, hogy a demokráciákban hosszú távon nem lehet bebetonozni a hatalmat, célszerűbb ezt a többséget inkább programjuk megvalósítására fordítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!